Странице

понедељак, 10. март 2014.

Pita od pečuraka




Ova pita je moja omiljena. Nezaobilazna na slavljima, dobra kao bilo koji obrok, fina i zimi i leti, odlična u svim prilikama. Čak je nosim na put, pa imam kompletan obrok koji je mnogo ukusniji od (često suvog) sendviča. Spakujem je u kutiju, pa kad ogladnim - pita u jednu ruku, paradajz u drugu i uživancija ;)



Sastojci:
500 gr kora za pitu
ulje
fil za pitu:
2 kašike ulja
1 glavica crnog luka
500 gr pečuraka (šampinjona)
1 kašičica senfa
1 kašičica origana
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica ajvara
0,5 dl soka od paradajza
2-3 jajeta
0,5 dl kisele vode
malo gustog jogurta ili pavlake
ulje

Priprema:


  • Na ulju propržiti sitno iseckani crni luk, dodati na listiće seckane pečurke i sačekati da omeknu, ali da ne uvri sok koji puste.
  • Dodati začine, ajvar i sok od paradajza. Prohladiti, dodati malo umućena jaja i kiselu vodu. Fil je prilicno redak ("čorbast").
  • Praviti "potkovice" ili "puževe" tako što se svaka kora premaže sa malo ulja, preklopi, nanese fil na polovinu, urola kao palačinka i savije u željeni oblik. 
  • Slagati pitu u uljem podmazan pleh.


  • Složenu pitu odozgo premazati gustim jogurtom, ili pavlakom, ili samo uljem. 
  • Peći dok ne porumeni - ja pečem 40 minuta na 220° C.


Pita može i uobičajno da se slaže kora-ulje-kora-fil, pa se ređa dok se ne potroši materijal. Može da se jede u bilo koje doba dana - za ručak kao predjelo ili uz dobru salatu kao kompletan obrok, za doručak uz jogurt, za večeru uz pivo ili, kako ja više volim, vino..
Pita može da bude i posna, samo u nadevu izostaviti jaja i ne premazivati je pavlakom/jogurtom, nego samo uljem i vodom.





2 коментара: