Странице

субота, 15. март 2014.

Princes krofne



Ne znam osobu koja ne voli princes krofne! Jela sam ih u raznim prilikama, ali ću, po sistemu "svaki cigo svoga konja hvali", da izjavim da su meni ove moje najbolje! Oni koji su ih probali (a ima ih puno) znaju o čemu govorim..

Recept sam davno dobila od moje kume Staše. Inače je ekspert za kolače, sve njeno je baš provereno dobro! Ne izmišljam ništa novo, ali recept volim jer testo uvek uspe, a fil je bez pudinga, starinski. Pošto znam da ima žena (a tek muškaraca!?) kojima se pravljenje princes krofni čini komplikovanim, možda ih ovim receptom ohrabrim da odluče da ih naprave.

Sastojci:
200 gr vode
90 gr ulja (ili 100 gr putera)
130 gr brašna
3 jajeta
prstohvat soli
krem
500 gr mleka
3 jajeta
150 gr šećera (može i smeđi)
80 gr oštrog brašna (može i meko)
desetak kapi tečne vanile (ili kesica vanil-šećera)
50 gr putera
i još..
prah šećer za posipanje

Priprema:


- Vodu i ulje (ili puter) sipati u manju šerpicu, malo posoliti, pa staviti na vatru da provri. U provrelo odjednom sipati brašno, varjačom promešati i uz mešanje kratko kuvati dok se ne stvori grudva od testa koja u tankom sloju pomalo "hvata" dno šerpe. Skloniti sa vatre.
- Smesu malo prohladiti, pa dodavati jedno po jedno jaje. Izmedu dodavanja svakog, energično mutiti masu varjačom da se jaje lepo sa testom sjedini. Može da se muti i mikserom (spirale). Testo treba da bude kremasto i lepljivo.


- Kašičicom uzimati smesu i ređati krofnice na pleh preko pek - papira. Praviti razmak da krofne imaju mesta da lepo narastu. Peci 30 - 40 minuta na temperaturi od 200°C dok ne porumene. Rernu ne otvarati za vreme pečenja jer krofne u tom slučaju splasnu. Kad su pečene, isključiti rernu i otvoriti vrata rerne, ali ih ne vaditi odmah, nek se još malo "protište".


- Mleko i vanilu staviti na vatru da proključa. Dok se mleko greje, u manjem sudu mikserom umutiti jaja, šećer i brašno. Provrelo mleko skloniti sa vatre, polako sipati smesu od jaja a drugom rukom mešati da se sve sjedini. Vratiti na vatru i kuvati mešajući samo dok provri i baci 2-3 ključa.
- Krem desetak minuta prohladiti, pa u njega dodati puter podeljen na manje komadiće. Mikserom sve sjediniti da se dobije ujednačena masa. 

Da se ne bi hvatala korica na kremi dok se hladi, sud pokrijem čistom kuhinjskom krpom i odozgo stavim poklopac. Vodu koja se sa poklopca kondenzuje upije krpa i ne sliva se u krem, a nema korice. Sad je moderno da se na krem stavi komad providne folije, rezultat je isti..


Ohlađenim krofnama odseći oštrim nožem vrh (do 1/3), napuniti kremom i vratiti vrh kao poklopac. Po želji posuti šećerom u prahu, a može i neki gotov preliv od jagode ili čokolade. Može i karamelisan šećer koji treba staviti na isečene poklopčiće krofni, sačekati da se ohladi, pa staviti na vrh. Ponekad umutim slatku pavlaku, pa je stavim preko krema i onda sve poklopim (slika iznad).

Od ove količine dobijem 24 krofnice, volim da su manje po dimenzijama. Krem se može ranije napraviti, lepši je kad se ohladi u frižideru. Takođe je dobar za druge kolače gde ide krem od vanile. Ovde su mere za sve u gramima, meni je tako zgodnije... premerila sam kašike i šolje ;)