Странице

среда, 27. август 2014.

Ćuftice od patlidžana i tunjevine



Nisam nikada kombinovala patlidžan i ribu... A i kako bih kad ribu nisam jela 25 godina, pa je sad ponovo "otkrivam". Uglavnom je kupujem očišćenu, nekad već isečenu na filete ili šnicle, jer nemam ni prakse ni volje da je sama čistim i seckam. U ovom receptu tog posla nema, koristi se konzervirana tunjevina, pa se ćuftice naprave bez veće petljancije!


Sastojci:
1 veći patlidžan
maslinovo ulje
nekoliko listića nane
konzerva 180 gr tunjevine
1 jaje
1/2 šolje rendanog parmezana
1/2 šolje prezli
so i biber
na vrh noža cimeta (može, al ne mora)
malo brašna
ulje

Priprema:

Patlidžan uzdužno iseći na komade debljine 2 cm, posoliti iz i ostaviti 15 minuta da odstoje i puste tečnost.


Iseckati sitno nanu i pomešati sa malo maslinovog ulja.
Komade patlidžana pritisnuti između dlanova da se još malo ocede, pa ih poređati na pleh. 


Premazati mešavinom nane i ulja i peći oko pola sata na 180°C, odnosno dok ne omekša.
Ohlađen patlidžan ubaciti u bleder i izmiksati.


Patlidžan prebaciti u sud, dodati oceđenu i usitnjenu tunjevinu, jaje, parmezan i prezle. Posoliti, pobiberiti i dodati na vrh noža malo cimet.






Praviti ćuftice između dlanova, uvaljati ih u brašno i malo spljeskati.
Pržiti ih u zagrejanom ulju, ili ih poređati na podmašćen pleh i peći u rerni 20 minuta na 180°C








Poslužiti toplo, uz sezonsku salatu i čašicu vina.