субота, 16. август 2014.

Mini fokače




Ciao tutti! :))) Kliknite na muzikicu ispod, pa da krenemo u lepom raspoloženju...



Volim Italiju, volim talijansku muziku, a posebno kuhinju! Nema ko ne voli špagete ili pizzu (čak je i moja baba tražila da joj pravim "ono bezobrazno"), ali su to samo dve sitnice u moru prelepih slanih i slatkih (i)talijanskih jela. Bezbroj je vrsta testa, sosova, gustih čorbi, sireva, kolača i sladoleda koje ja volim. I naravno, vina... :)))



Fokača (focaccia) se uglavnom sprema kao velika pogača. Mirišljava i ukusna, dobra je i topla i hladna. Iako su u mom receptu sastojci jednostavni, testo je meko i penasto zato što mu ulje daje mekoću. Meni je praktičnije da napravim više malih, ne mora ništa da se seče ni lomi, a više je korice koju obožavam... 

Sastojci za testo
200 gr brašna (običnog ili pola običnog, pola integralnog)
12 gr svežeg kvasca
malo šećera
malo soli
120 ml vode
2-3 kašike ulja iz tegle sušenog paradajza (ili obično maslinovo ulje)
i još
1-2 sušena paradajza
4-5 maslina
po ukusu ruzmarin


Kvasac razmutiti u malo mlake vode, dodati šećer i ostaviti da zapeni.
U brašno dodati so, nadošli kvasac, ulje i zamesiti srednje mekano testo. Pokriti i ostaviti ga da se diže dok se ne udvostruči.




Nadošlo testo premesiti, otkidati male kuglice (oko 30 gr svaka), svaku oklagijom razvaljati u malu pogačicu prečnika 6-7 cm i ređati u pleh (ili u kalup za mafine)


Svaku pogačicu premazati maslinovim uljem, napraviti u sredini prstom rupicu i staviti komadić sušenog paradajza, pritisnuti. U nove rupice ubaciti komadiće maslina, prstom dobro utisnuti u testo. Posuti ruzmarinom, ili ga zabosti u pogačicu.


Peći 15-20 minuta na temperaturi od 220°C ili dok ne porumene.


Od ove mere dobije se 12 mini fokača. Može za ručak umesto hleba uz neko jednostavno varivo, ili za večeru uz malo sira i vina :) 






Ako ne želite da pravite ovo mini izdanje, od istog testa možete da napravite jednu veću fokaču. 








pre pečenja...



...i gotova :)))

23. avgusta 2014. - slika dana na Coolinariki























Isprobano na Coolinariki -> klik