Странице

петак, 7. новембар 2014.

Dve zelene čorbe - brokoli & blitva



Pošto supe ne pravim, kod mene su na repertoaru samo čorbice od povrća. Krenem po sezonama - na proleće od zelja, koprive, pa onda od tikvica. Leti od paradajza, od blitve, a s jeseni od bundeve, od karfiola i od brokolija... Od šampinjona spremam preko cele godine. 
Obzirom da većina onoga što sam nabrojala može da se kupi i zamrznuto, sada svaku čorbicu (tepam im jer ih vooooolim) mogu da pravim kad god poželim!


Brokoli - čorba

Brokoli ili volite, ili ga mrzite. Sredine nema! Ja, naravno, spadam u prve. Ova jednostavna čorba je melem za stomak, za telo, a i za dušu..


Sastojci:
300 gr brokolija 
100 gr praziluka 
malo aromatičnog maslinovog ulja (sa belim lukom i ruzmarinom)  
malo soli, bibera, aleve paprike (može i ljute)
vode po potrebi
po želji malo jogurta (ko posti neka izostavi)

Priprema:

Brokoli oprati, podeliti na cvetiće i skuvati u blago posoljenoj vodi. 
Praziluk iseći na deblje koturove, pa i njega skuvati da omekne. 
Obareno povrće sipati u dublji sud, pa štap-mikserom izmiksati da se dobije glatka kaša uz malo vode u kome se kuvalo (može i u multipraktiku). 
Vratiti sve u sud, naliti vodom u kojoj se kuvao brokoli do željene gustine i staviti da provri. Dodati kašičicu sušenog, mlevenog povrća i mrvicu aleve paprike. 
Kuvati 2-3 minuta, posoliti, pobiberiti,  pa skloniti sa vatre. 
Sipati čorbu u tanjire, u svaki nakapati aromatično maslinovo ulje. Dodati po želji malo jogurta za ukus i ukras. Ko posti ili je na veganskoj ishrani može dodati bilo koje biljno mleko (kokosovo, bademovo, pirinčano ili sojino).

Aromatično maslinovo ulje možete na brzinu da ga napravite tako što u hladno ceđeno dodate seckani beli luk i sitno seckani ruzmarin. Inače, ima puno recepata za aromatično maslinovo ulje na Internetu.



Čorba od blitve i mešanih pahuljica

Blitvu volim više od spanaća, pa je zato češće i koristim. Posebno mi se sviđa ova čorba sa dodatakom mešanih pahuljica.


Sastojci:
10 listova blitve
1 kašika dinstanog luka (ili pola glavice sirovog)
2-3 kašike mešanih pahuljica (ovsene, ječmene i ražene, a mogu i samo ovsene)
češanj belog luka
so i biber po ukusu
prstohvat struganog muskatnog oraščića
malo maslinovog ulja
800 ml vode

Priprema:

Dinstani luk (ili sirovi luk koji malo prodinstamo na ulju) i pahuljice sipati u dublji sud, naliti vodom i zagrejati da provri. 
Opranu i očišćenu blitvu iseći i dodati u sud sa lukom i pahuljicama. Posoliti i kuvati desetak minuta da sve lepo omekne. Na kraju pobiberiti, pa dodati muskatni oraščić i sitno seckan beli luk. 
Sud skloniti sa vatre i izmiksati sve štapnim mikserom. 
Poslužiti odmah, po želji sa kiselom pavlakom. Ko posti ili je na veganskoj ishrani može dodati bilo koje biljno mleko (kokosovo, bademovo, pirinčano ili sojino).