понедељак, 29. децембар 2014.

Saganaki trilogija


Naravno da ću vas častiti za prvu godišnjicu bloga, ali ne tortom, nego specijalitetom od sira!
I to na tri načina... :))) 


Saganaki je jednostavno grčko meze koje se sprema u karakterističnim malim okruglim sudovima sa dve drškice sa strane i po tim sudovima je dobilo ime. Oni mogu biti od različitog materijala - keramički, tučani, od rostfraja... U osnovi ovog predjela je sir, koji se prži u ulju ili peče u rerni. Čak ga u nekim prilikama flambiraju! Takođe postoji verzija gde se sir (koji je obavezan) kombinuje sa račićima, povrćem, paradajz sosom...

Saganaki sa paradajzom


200 gr paradajza
1/2 manje glavice luka
1/2 češnja belog luka
50 ml belog vina
malo peršuna
malo maslinovog ulja
100 gr feta sira (ili starijeg belog) 
so i biber
prstohvat šećera (po potrebi)
ljuta papričica (po želji)
prstohvat origana



U posudi (koji može u rernu) na vinu dinstati oba luka. Kad omekšaju dodati seckan paradajz, malo peršuna i začine. Kuvati petnaestak minuta, pa dodati ulje. Dodati sir isečen na deblje komade i zapeći u rerni petnaestak minuta.



Zajedno sa paradajzom u sud se mogu dodati račići, a dalje postupati prema receptu.
Pre sira može da se u ukrčkan paradajz ubaci patlidžan isečen na kockice i predhodno propržen na ulju, pokrije sirom i pravac rerna...




Saganaki od tvrdog sira - kačkavalja



120 gr tvrdog sira (našla sam grčki Graviera)
50 gr brašna
ulje za prženje
pola limuna

Spremiti komad sira približne dimenzije 10 x 7 cm i debljine 1,5cm  (tanji komadi bi se topili na visokoj temperaturi). Može i više manjih komada, ali debljina  gore pomenuta. Pokvasiti ga vodom, uvaljati u brašno (od ovoga će sir dobiti divnu hrskavu koricu).



U malom sudu sa debelim dnom zagrejati ulje i pržiti sir par minuta. Pažljivo okrenuti lopaticom, pa ispržiti i drugu stranu da sir dobije lepu boju. Poslužiti toplo uz krišku limuna.




Saganaki od sira pečen u rerni



parče feta sira debelog barem 1,5 cm 
(ili nekog starijeg prevrelog sira)
kašika maslinovog ulja
malo bibera
malo origana


Staviti sir u mali vatrostalni sud. Posuti origanom i biberom. Ja sam ga malo pritisla viljuškom da popuni ceo sud. Poprskati uljem i peći petnaestak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.  Možete koristiti i neki drugi sir, u slučaju da je masniji smanjite količinu ulja. Poslužiti toplo uz svež domaći hleb.






Ako me pitate koji mi se najviše sviđa, rekla bih ovaj "grešni" drugi, prženi, koji podseća na moj omiljeni pohovani kačkavalj. Mada mi je prvi najkompletniji, može maltene ručak da bude. Treći je zgodan za doručak... 

Naravno da na godišnjicu ide i vino, vi birajte koje volite, ja ću neko suvo crveno ;)  Ajd, živeli!



14 коментара:

  1. Mmmmmm, baš lepo obeležavaš rođendan, i dobro si rekla, ne mora torta, i ovo je bajno i raskošno, bar sudeći po slikama! Sad mi je žao što ovo nisam probala u Grčkoj, na izvornom mestu, ali, biće prilike!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jel da ti kažem moju bruku? Prvi put sam ovo letos jela, a u Grčkoj takoreći visim svakog leta...
      He, he, pa biće prilike kod mene, spremam ti grčko (pred)veče :*

      Избриши
    2. Evo me sa utiscima: Probala i preporučujem.... i, još uvek nisam sigurna šta mi se više dopada, saganaki sa paradajzom, ili Graviera.... možda Graviera vodi ... ali, samo malkice... ;-)
      Hvala na gostoprimstvu, užiiiiiivala sam...

      Избриши
    3. I meni Graviera vodi, masan je, slan i baš lep. Baš mi je drago da ti se dopalo i jedno i drugo! ♥

      Избриши
  2. Ovo je bogovski! Odlicno ti nas castis. Ne bunim se zbog tortice. Meni je ovo odlicno:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, hvala ti! Biće i tortica za koji dan, do tad ćemo da mezimo sir ;)))

      Избриши
  3. Sretan ti blogorodjendan :) Divno si ovo sve pripremila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala na čestitki! :*
      Red je da vas počastim nekim receptom na godišnjicu, izabrala sam malo drugačije :)))

      Избриши
  4. Srećan rođendan :* Recepte isprobavamo, prvo prvi, pa treci, a mozda se usudim i ovaj drugi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, hvala ti! :* Nije ni taj drugi komplikovan, kao pohovanje kačkavalja, samo treba sir koji se ne topi brzo i da je debelo parče... ;)))

      Избриши
  5. Jeli smo ovo letos i bas nam se dopalo. Probali smo przenu verziju i verziju sa povrcem. Stalno planiram da pravim kod kuce.
    Srecan blogorodjendan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, hvala na čestitki! :*
      Prva dva sam i ja tamo jela, ovu treću varijantu sam našla na netu... Bilo koju da praviš, očas posla je gotovo. Jedino za prženu treba da potrefiš sir...

      Избриши
  6. Olá amiga,vim retribuir sua carinhosa visita ao meu cantinho.
    Fiquei feliz por seguir-me!!!
    Obrigada,volte sempre e pegue o meu selinho de agradecimento!

    Beijos Marie.

    ОдговориИзбриши