петак, 31. јануар 2014.

Salata od šampinjona





Kad god u školi u kojoj radim spremamo slavu, obavezno spremam ovu salatu od šampinjona! Pojede se prva, ne zato što malo napravim, nego što se svima stvarno sviđa... Malo je sastojaka zato što volim jasan ukus, odnosno da se ne smućka puno različitog ;)


 

Može da se posluži kao predjelo, može za doručak ili večeru uz tost ili domaći hleb, ili kao deo posluženja na švedskom stolu (mislim, sačekati da odu Šveđani, pa onda lepo sesti za sto ;))) )



Sastojci:
500 gr šampinjona
malo ulja
250 gr kisele pavlake
100 gr majoneza
po ukusu soli i bibera


Pripremajte ovako:
1. Šampinjone očistiti, po potrebi oprati pod tankim mlazom vode i ocediti na kihinjskoj krpi.
2. Iseckati na listiće oštrim nožem ili blenderom koji ima dodatak za takvo seckanje. 
3. Izdinstati ih na malo ulja dok ne omekšaju - oko 10 minuta. Ostaviti da se skroz ohlade.
4. Pomešati pavlaku i majonez. 
5. Dodati oceđene šampinjone, posoliti, doooobro pobiberiti i sve mešati da se lepo sjedini.
6. Sipati u dublju činiju za posluživanje i dekorisati po želji. 



Salatu čuvati na hladnom. Kupujem krupne šampinjone, brže se radi sa njima, a operem ih pod tankim mlazom vode onim grubljim delom sunđera za pranje sudova. 
Za slavu pravim troduplu meru, znači od 1,5 kg šampinjona.


Stare slikice... 



Isprobano na Coolinariki -> klik

понедељак, 27. јануар 2014.

Slavski kolač


Slava... Kolač, žito, sveća, tamjan i vino... Sve drugo može, a ne mora... 

Danas je sveti Sava, sve škole ga proslavljaju i imaju svoj slavski kolač, a mnoge porodice slave svetog Savu kao krsnu slavu. Kao zaposlenoj u školi, ovaj recept je moj prilog prazničnom danu!


Sveti Vasilije Ostroški, 12. maj 2016.


Od prve proslave Miholjdana u mojoj kući, mešenje slavskog kolača (uz žito) zauzima centralno mesto u pripremama. Pravila sam ga i posnog i mrsnog, sa puno različitih ukrasa, nekad samo sa poskuricama (pečatima). Svaki put bude dobar, valjda pomognu i dobre misli dok ga mesim...

Uz Miholjdan već nekih desetak godina obeležavam i dan posvećen svetom Vasiliju Ostroškom, pa kolač mesim i pravim žito za obe prilike - jednom za slavu, jednom za preslavu..

Sastojci
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
malo vode
500 gr brašna tip 400
3 kašike ulja ili rastopljenog putera
1 veće jaje (ili jaje + žumance)
1 kašičica soli
oko 1,5 dl mleka

za premazivanje
1 jaje
ili malo mleka
ili belance

za ukrase
80 gr brašna
malo vode
grančica sitnog bosioka


Sveti Vasilije Ostroški, 12. maj 2016.

Priprema

  • Kvasac staviti u šolju, sipati preko njega malo mlake vode (tek da ga prekrije) i dodati kašičicu šećera. Ostaviti desetak minuta dok kvasac "krene".
  • Brašno prosejati u sud za mešenje, posoliti, dodati kvasac, jaje i ulje (rastopljeni puter), pa uz postepeno dolivanje mlakog mleka zamesiti srednje meko testo. Od prilike ukupna težina testa bude oko 850 gr.
  • Sud sa testom pokriti i ostaviti da narasta dok ne udvostruči zapreminu, što zavisi od toplote sastojaka i prostorije u kojoj se kolač sprema.




  • Dok testo raste, zamesiti u manjem sudu 80 gr brašna sa malo vode, da se dobije tvrđe testo. Staviti u malu kesicu, pa ostaviti da se odmori pola sata na hladnom mestu. Zatim ga razvući tanko i pečatima utisnuti 5 ukrasa - poskurica i oštrim nožem pažljivo iseći i odvojiti. Od ostatka tvrdog testa praviti još ukrasa - ptice, listiće, cvetiće.. Staviti na stranu.
  • Naraslo testo premesiti, pa odvojiti 150 gr. Dok radimo sa kiselim testom, stalno se pomagati posipanjem brašna po radnoj površini ili valjanjem manjih komada u sud sa brašnom.


Miholjdan, 12. oktobar 2013.


  • Sud za pečenje (ili duboku šerpu) precnika 20 cm i dubine 8-10 cm podmazati, a na dno staviti papir za pečenje. Od ostatka testa praviti 8 loptica (svaka po 72 gr) i u krug ih stavljati u sud (uz stranicu) i 4 manje loptice (po 30 gr) koje idu u sredinu. Premazati umućenim jajetom ili mlekom. Uz stranicu suda na svaku loptu staviti listiće. Njih ne mazati jajetom. Ostaviti testo 15 minuta da raste.
  • Odvojenih 150 gr testa premesiti i podeliti na 5 loptica (30 gr) koje u obliku krsta stavimo na kolač (ili kazaljke sata na 3-6-9-12 plus jedna u sredinu) i premažemo i njih umućenim jajetom.

Sveti Vasilije Ostroški, 12. maj 2013.


  • Na ovih 5 loptica staviti poskurice, u poskuricu u sredini zabosti pola čačkalice, a između loptica i po celom kolaču rasporediti ostale ukrase. Poskurice i ukrase ne mazati jajetom!
  • Ukljuciti rernu na 220°C , pa narasli kolač staviti da se peče. Posle 10 minuta temperaturu smanjiti na 200°C. Peći još 50 minuta, (ukupno oko jedan sat), a na pola pečenja pokriti alu-folijom da ukrasi ostanu svetli.

Ispečeni kolač pažljivo izvaditi iz suda, staviti na rešetku da se hladi, a čačkalicu oprezno izvaditi iz središnje poskurice i u rupicu zabosti grančicu sitnog bosioka.


Miholjdan, 12. oktobar 2012. - posan kolač, bez mleka i jaja

Pre mešenja kolača ja se prekrstim, a ko ima osvećenu vodu dobro je da malo doda u slavski kolač. 
Ako su jaja sitnija, staviti jedno jaje plus jedno žumance, a belance iskoristiti da se premaže kolač. Ne stavljam dodatno šećer, jer moji gosti vole da ga jedu uz slavski ručak umesto hleba. Inače, običaj je da svaki gost dobije parče kolača, makar i najmanje... 
Miholjdan je prošao, moj se kolač pojeo, ali idu druge slave, nekome će recept sigurno koristiti!


Miholjdan - 12. oktobar 2017.


Stare slike slavskog kolača iz 2011.





Inače, od ovog testa se mogu praviti pogače za druge prilike i praznike...  Evo i božićnog kolača:




Isprobano na Coolinariki -> klik

недеља, 26. јануар 2014.

Žito

"Slava... kolač, žito, sveća, tamjan i vino... sve drugo može, a ne mora..." 



Žito je veoma važno u pravoslavnim obredima, kada se svi prisutni služe mirisnim i ukusnim zalogajem. 
Sutra je sveti Sava, a mi u školici vredno spremamo posluženje, jer je to naša školska slava... Tim povodom, evo mog recepta za slavsko žito. 
Inače, ja ga lično spremam dva puta godišnje, za slavu naše kuće - Miholjdan, kao i za svetog Vasilija Ostroškog, koga sam izabrala kao svog ličnog sveca zaštitnika... :) 
U ovom receptu su sastojci uobičajni, ali je priprema ubrzana, što uopšte ne utiče na kvalitet i ukus žita.



Žito spremljeno na ovaj nacin koristi se na slavama, ali i u obredima za pokoj duše umrlih.

Sastojci
300 gr pšenice belije
300 gr šećera
300 gr mlevenih oraha
malo muskat oraha
malo ekstrakta vanile
još 30 gr mlevenih oraha

Priprema se ovako:
Očistiti pšenicu, oprati je u cediljki pod mlazom vode, ocediti, pa staviti u ekspres-lonac i naliti vodom da je prekrije za širinu šake. Zatvotiti lonac, pa staviti na vatru da proključa, odnosno da ventil pocne da "pišti". Kuvati 60 minuta, pa skloniti sa vatre.

Kad se temperatura u loncu spusti, otvoriti ga i žito preručiti u cediljku, isprati čistom vodom i ostaviti da se dobro ocedi. Ako želite suvlje i kompaktno žito, posle 15 minuta razastreti ga po raširenom stoljnjaku da se prosuši. 

Dok se žito suši, samleti orah (ja to radim u multipraktiku), odložiti ga u drugi sud na stranu, pa u multipraktik staviti da se melje žito, ali da ostane po neko celo zrno. Zatim dodati šećer (može i kristal, otopi se dok se melje!), pa kad je sve lepo sjedinjeno dodati orah i začine i još malo izmiksati. Ako se sprema veća količina, raditi iz više tura.

Sjedinjenu masu preručiti na plitku i ravnu tacnu, oblikovati poluloptu i posuti mlevenim orasima, ili sipati u činiju, poravnati i posuti orasima.

Znam da je postupak različit od tradicionalnog, ali je rezultat potpuno isti, a mnogo, mnogo brži... Godinama sam spremala kako i drugi, a onda sam sve ubrzala! Kvalitetni ekspres-lonci od rostfraja (inoks 18/10) i raznorazna električna kuhinjska pomagala odlicno posluže u pripremanju žita. U opštoj žurbi oko priprema za slavu, ušteda svakog minuta (a pogotovo sata) je dobrodošla. ;)))




Isprobano na Coolinariki -> klik

субота, 25. јануар 2014.

Šampinjoni mediteraneo

Ukus mediterana u januaru? Zašto da ne! Ako ste bili vredni i letos sušili paradajz, evo ideje gde možete da ga još koristite! Ako ga nemate, mislim da može da se nađe u prodavnicama među delikatesima... A može i zimi može da se osuši malo. Ima ga i jeste skup, al za male količine i da nam mine želja i nije strašno.
Ovo može da bude predjelo, prilog ili glavno jelo, zavisi u koje je doba dana jedete, a i od apetita! U svakom slučaju, ne zaboravite uz ovo čašu vina, čisto da neutrališe masnoću iz sira ;)


Sastojci:
6 većih pečuraka
6 kuglica mini mozzarele (baby)
6 manjih komada sušenog paradajza
2-3 masline (ja volim sušene crne)
po ukusu belog bibera
malo maslinovog ulja
nekoliko listića bosiljka


Pripremajte ovako:
- Šampinjone očistiti, odstraniti im nožice. Poređati ih u uljem podmazan pleh ili vatrostalni sud. U drugi sud iskidati sušeni paradajz na manje komadiće, dodati sitno
iseckane masline. Nadev pobiberiti i pomešati.


- Svaki klobuk šampinjona napuniti nadevom. Mozzarelu malo spljeskati i zatvoriti njome šampinjone, poprskati sa malo maslinovog ulja i peći u rerni zagrejanoj na 220°C dok se sir ne rastopi i porumeni. Posuti listićima bosioka i poslužiti.


Napomena:
Ako želite, posolite, mada su masline i paradajz dosta slani, pa verovatno ne treba. Sa nekim manje masnim sirom može da se koristi u kod Dukan dijete.




Isprobano na Coolinariki -> klik

среда, 22. јануар 2014.

Grčka pita - pizza

Pre dvadesetak godina sam na Halkidikiju, dok sam letovala u u mestu Sarti, u malenoj pekarici pojela parče pite (oblika male pizze) koje je bilo fenomenalnog ukusa. Zapamtila sam sastojke, probala i uspela da kod kuće dobijem skoro isti ukus. Odlazila sam u Grčku mnogo puta posle toga, ali na moju žalost, više nisam nigde naišla na ovakvu pitu...
Često je spremam kod kuće, dobra je i topla i hladna. Može da se jede kao jači doručak - uz jogurt, ili za večeru - naravno uz vino!


Sastojci za 2 osobe:
200 gr testa za pizzu - onog koje vi volite
200 gr fete ili belog domaćeg sira
1 veće (ili 2 manja) jaje(ta)
1 crvena paprika
malo origana
malo soli i bibera (ne mora)

Pripremajte je ovako:
Testo za pizzu rastanjiti u pleh pečnika 20 cm i podići ivice uz rub. Ovo na slikama je integralna varijanta od speltinog brašna sa kefir kvascem  ;)



Sir isitniti viljuškom, dodati jaje, posoliti i pobiberiti i sjediniti da se dobije jednolična masa. Izručiti na testo, rasporediti po celoj površini.



Papriku (ja stavim ljutkastu) iseći na manje komade, poređati po filu i sve posuti origanom.
Peći 20-30 minuta na 220°C dok blago ne porumeni. 




Isprobano na Coolinariki -> klik


понедељак, 20. јануар 2014.

Tri boje: zeleno, plus dimljeni losos

Jelo nema blage veze sa kultnom filmskom trilogijom, samo se namestilo da su tri sastojka zelene boje...


Sastojci
80 gr putera
3 glavice luka
8 listova žalfije
350 gr prokelja
  200 gr smrznutog graška
   po ukusu soli i bibera


Pripremajte ovako:
U tiganju zagrejati polovinu putera, dodati iseckan luk i polako ga dinstati petnaestak minuta da skroz omekša. Dodati veći deo seckane žalfije, promešati.


U međuvremenu u sud sa provrelom vodom staviti prokelj i kuvati ga 5 minuta. Dodati grašak, i kuvati još minut-dva dok sve ne omekša.


Kuvano povrće procediti (malo vode ostaviti sa strane) i dodati u luk i žalfiju. Sve promešati i dodati preostali puter da skroz obloži povrće. Ako je suvo, dodati malo vode u kojoj se kuvao prokelj.


Začiniti sa dosta crnog bibera, posoliti i posuti seckanom žalfijom.
Onima koji su na veganskoj ishrani ovde je kraj recepta.

x x x 

Meni je ovaj prilog bio odlican uz dimljenog lososa po receptu Ruže123. 
Plus uz sve to malo salate i vina :D


Ružin recept je jednostavan, a losos je preukusan. 

Dimljeni losos se naređa na tacnu, pa prelije mešavinom ulja, limunovog soka, seckanog crvenog luka, seckanog peršuna i kapara. Pobiberi se i gotovo! 


Isprobano na Coolinarici -> klik


субота, 18. јануар 2014.

Bubine štangle od oraha

Starinski kolač, moja majka ga je često spremala. Samo četiri sastojka, bez brašna i miksera, a baš, baš fin. Ima ga u mnogim starim kuvarima, pa reko' da ga metnem i ovde... 


Za kolač vam treba:
250 gr mlevenih oraha
250 gr suvog grožđa
200 gr šećera
4 jajeta

i još
glazura od šećera ILI od čokolade


Pomešati u sudu mlevene orahe, suvo grožđe, šećer i cela jaja tako da se sve lepo sjedini.


Pleh podmazati i posuti brašnom (ili samo obložiti peki papirom), sipati masu, rastanjiti je na debljinu 2 cm i peći na umerenoj vatri ( 190°C ) oko pola sata.


Pečen kolač preliti glazurom, sačekati da se ohladi, pa seći na štangle.


U receptu za ovaj kolač (koji je u Velikom narodnom kuvaru iz 1956. godine), pečeno testo se preliva glazurom koja se dobije od 12 kocki šećera rastopljenih u 3 kašike vode, a koja se zamiriše vanilom... Jedna kocka šećera meri 5 grama. Moja majka je stavljala odozgo čokoladnu glazuru, jer smo mi kao deca tako više voleli ;) 


Glazuru od čokolade pravite na vaš omiljeni način, meni je najbolja ona od 100 gr čokolade i 3 kašike ulja. 
Na naslovnoj slici je pola štangli preliveno čokoladnom, a pola glazurom od šećera (koja je u stvari gušći sirup) i zbog koje štangle dobiju lep sjaj. I da, ne očekujte bog zna kakav presek, suvo grožde se "otima", a i sve ostalo je uglavnom neposlušno... Ali je zato ukus božanstven!

Isprobano na Coolinariki -> klik


петак, 17. јануар 2014.

Salata od bundeve i halumi sira

Već sam rekla da sam dobila na poklon pakovanje halumi (haloumi/halloumi) sira, pa sam prvo lupala glavu kako da ga isprobam, jer ga dosada nikada nisam probala. Od jednog pakovanja napravila sam dve kombinacije, ovu i grčku sa pečurkama
svim receptima koje sam gledala, ovaj sir se koristi ili propržen, ili grilovan, ili pečen. Još je sezona bundeve, pa mi je ova varijanta izgledala odlično!


Sastojci
500 gr očišcene bundeve (isečene na kocke)
200 gr halumi (haloumi) sira
šaka spanaća (ja sam zelenu salatu)
šaka rukole
šaka sveže nane
šaka semenki bundeve (malo sam ih propekla na tiganju)

za dresing
1 kašičica maslinovog ulja
2 češnja belog luka
nekoliko čili papričica
2 kašike vinskog sirćeta
2 kašike meda
2 kašike piva

Pripremite ovako:
Kratko dinstati na malo maslinovog ulja sitno seckan beli luk i seckane čili papričice dok ne omekšaju.
Smanjiti temperaturu i dodati vinsko sirće, pa ostaviti da se natopi i polako ukuva desetak minuta. Dodati med i pivo i promešati.


Bundevu iseći na kocke, pa ispeći (ja sam pekla u kesi za pečenje, bez masnoće).
Sir iseći na debljinu prsta, pa na kocke. Poprskati ga maslinovim uljem i propeći na gril tiganju da porumeni.


U činiju za posluživanje složiti opran i prosušen spanać (ili zelenu salatu) i rukolu. Odozgo dodati pečenu bundevu i grilovan halumi sir. Posuti komadićima sveže nane i semenkama bundeve. Salatu preliti dresingom, poprskati maslinovim uljem i poslužiti.

Ja bih po principu "pivo u jelo, pivo uz jelo"... Uz domaći hleb ovo je fini i lagan obrok. 




Isprobano na Coolinariki -> klik

четвртак, 16. јануар 2014.

Hleb sa kefir kvascem

Ovaj hleb mi je otkriće godine! Običan kvasac mi smeta, većina ljudi je intolerantna na njega, ja isto. Videla sam da postoji način pravljenja sa starterom koji se priprema nekoliko dana od brašna i vode, al za to nisam imala volje jer predugo traje... A onda BUM! Cure sa Coolinarike su pravile hleb sa kvascem od domaćeg kefira, a ja sam brže - bolje krenula u isprobavanje istog! 



Ovaj hleb ima poseban ukus, na žito. Nema kiselog mirisa kvasca, lepo se diže, ukus je odličan! Ne mrvi se, lepo se seče i svež i bajat, ne buđa ni posle nekoliko dana stajanja u frižideru. Dobar je i uz slano i uz slatko...



Jednom nedeljno ga mesim, stavim u kutiju pa u frižider, i mirna sam nedelju dana. 

Potrebno vam je za kvasac od kefira:
100 gr domaćeg kefira (od kefir gljive)
50  gr brašna (ja koristim speltu)



i za testo...
300 gr brašna (koristim integralnu speltu)
pola kašičice soli
vode da se zamesi srednje meko testo (od prilike 1,5 dl)
po želji malo mlevenog kima ili lana

Pripremajte ovako:

Domaći kefir i brašno dobro promešajte u većoj staklenoj čaši da bude bez grudvica, pokrijte i ostavite da fermentiše. Koliko će kvasac da "radi" zavisi od temperature prostorije i da li je kefir bio hladan ili sobne temperature. Meni treba 12 sati da zapeni, držim ga blizu šporeta na loženje. U mešavini kefira i brašna treba da se formiraju mehurići, odnosno da bude rupica u masi kada se gleda spolja.



Brašno i so pomešati, dodati malo mlevenog kima (ovo ne mora), pa dodati kvasac od kefira. Mlakom vodom zamesiti testo da bude srednje mekano. Pokriti sud poklopcem i ostaviti da testo raste. Opet dužina zavisi od temperature prostorije. Meni traje nekih 12 sati. 



Kad se zapremina udvostruči, premesiti testo, formirati veknu i staviti u duguljast kalup za hleb na peki- papir. Nožem zaseći odozgo i ostaviti jedan sat da se testo odmori i ponovo naraste. 



Rernu zagrejati na 220°C, pa pleh sa testom staviti da se peče 45 minuta. Pred kraj pečenja pokriti alu folijim da se ne prepeče gornja kora.

Hleb izvaditi iz rerne, pokriti krpom, pa posle desetak minuta izvaditi iz pleha i navaliti. 



Od ove mere se dobije hleb od 500 grama. 

Testo može da se koristi za pizzu, sa ovim kvascem sam pravila i kiflice od belog brašna, kao i štrudlu od speltinog brašna sa orasima.









Uz dodatak jaja, mleka i putera sam pravila na ovaj način i Božićni kolač!



Isprobano na Coolinariki -> klik