четвртак, 27. фебруар 2014.

Pizza - pita sa ovsenim brašnom i prazilukom

Praziluk se ili voli ili ne voli! Ja spadam u ove prve. Mnoga jela dobiju posebnu slast kada se i on ubaci, najlepši prebranac je sa prazilukom... Odlične su i salate od sirovog praziluka u raznoraznim kombinacijama. U vreme posta se pravi pita od kora (domaćih ili kupovnih) i izdinstanog praziluka. Ova pita je malo drugačija.



Sastojci za testo
60 gr ovsenog brašna
60 gr obicnog brašna (tip 500)
1/2 kašicice praška za pecivo
malo soli
oko 70ml vode

fil za pitu
4 kašike proprženog praziluka
1 jaje
1/2 kašicice soli
1/2 kašicice sušenog bosiljka
malo bibera - mlevenog

Priprema
Pomešati obe vrste brašna sa pzp, dodati so i dolivanjem vode zamesiti srednje mekano testo (može mikserom, sa spiralnim dodatkom). Razvuci ga u pleh i malo podici ivice - kao za pizzu.
U proprženi praziluk dodati jaje, dobro promešati, dodati začine. Na testo izručiti fil, ravnomerno ga rasporediti do ivica. Peći 20-30 minuta na 220°C dok blago ne porumeni.



Ja propržim vecu kolicinu praziluka, sipam u teglicu, smestim u frižider i po potrebi vadim kašikom u variva, fil za pite, gde god mi treba. Ove 4 kašike u receptu su od prilike 1 struk srednje veličine. Može da se doda još jedno jaje. Bosiljak može i svež. I još da dodam, ovseno brašno je masnije od ostalih, pa u testo ne stavljam drugu masnocu - bude sipkavo kao da je ima.





Napomena 26. april 2016. 13.50

Pošto je bilo primedbi na strukturu testa, danas sam ga zamesila samo od ovsenog brašna, pa prilažem i slike. Testo je u početku bilo minimalno lepljivo (kao uostaom sva koja se mese sa brašnom), a posle par minuta sam mogla da ga skupim rukama u kuglu i oklagijom razvučem na silikonkoj podlozi bez trunke brašna (na 7. slici vide otisci prstiju, jer sam ga prvo prstima spljeskala i vidi se da je kompaktno). Vaga (kao i sve digitalne kuhinjske) varira +- 2 grama, bilo je 202 grama testa (122 gr brašna + 70 gr vode + 10 grama soli i praška za pecivo). Pleh je prečnika 20 cm. 
Recept za testo je do u gram - dva tačan i ono se ne lepi, pa reklamacije više ne primam :)))








































































Isprobano na Coolinariki -> klik

недеља, 23. фебруар 2014.

Vanil krem štrudla





Jeka je moja draga prija sa Coolinarike i mnogo lepo pravi kolače! Ima divan recept za štrudlu sa ukusom vanile, koji je jednostavan, a štrudla je baš, baš ukusna...

Ukratko, pravi se od kupovnih kora za pitu koje se premažu filom od jaja, šećera, ulja, jogurta, griza i praška za pecivo, a onda se filuju pudingom od vanile i motaju u štrudlu i peku. Kad se ohladi, štrudla mnogo liči na krempitu! Mi smo je prvo jeli posutu šečerom u prahu, a onda smo je "osvežili" pireom od malina :)))


Sastojci:
500 gr kora 
za prvi fil: 3 veća jaja 
3 kašike sećera 
1 šolja (2 dl) ulja 
pola šolje pšeničnog griza 
1 solja jogurta 
1 kesica praška za pecivo 
za drugi fil: 
1 l mleka 
9 kašika šećera 
3 pudinga od vanile

Priprema 
Najpre skuvati puding u mleku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mesanje kako se ne bi stvorila korica. Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, ulje, griz, prašak za pecivo i jogurt. Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na četiri dela, tako da dobijemo četiri štrudle. Slagati po četiri kore (u pakovanju ih je obično 16) Slagati kore - na prve tri staviti po tri, četiri kašike prvog fila a na četvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama.  Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku (oko 15 minuta na 180 stepeni). Sačekati da se prohladi, pa iseći i  posuti šećerom u prahu.



Adapirano od jekago

субота, 22. фебруар 2014.

Salata od dimljenog lososa





Recept mi je preko telefona prepričala SnežanaBG sa Coolinarike, a pošto zna da mi je dimljeni losos slaba tačka, mislila je da će me recept zanimati... Gledala je kod Rudolfa neku kombinaciju sa još jednom salatom, ali mi ta druga nije zvučala interesantno kao ova od lososa. Nisam ni upamtila sve sastojke, nešto sam dodala, nešto oduzela, ali mi se krajnji rezultat dopada :)))



Sastojci
100 gr dimljenog lososa
pola male glavice ljubičastog luka
1 kašika majoneza (može i kupovni, lajt ili moj omiljeni bez jaja)
1,5 kašika kisele pavlake (može od 12% mm)
malo soka od limuna
1/2 kašičice senfa
malo bibera
i još
2 integralne zemičke



Priprema
Luk iseći sitno na kockice, listove dimljenog lososa iseći ili prstima iscepkati na tračice.
Majonez, pavlaku i senf sjediniti, pobiberiti, pa u to dodati seckani luk i usitnjeni losos.



Zakiseliti po želji limunovim sokom. Pomešati da se sve ravnomerno sjedini.
Integralne zemičke raseći na pola, pa debelo premazati salatom. Poslužiti uz čašu vina.




Isprobano na Coolinariki -> klik


четвртак, 20. фебруар 2014.

Dinstani / prženi luk





Što bi neko rek'o, izmišljanje tople vode i rupe na saksiji, ali kad jednom isprobate, videćete koliko je korisno! :)))
Ovo je više ideja kako da sebi ubrzate i olakšate kuvanje jela čiji recept počinje rečima "luk sitno iseckati i propržiti na ulju dok ne postane staklast...." Da ne bi ovo radili svaki put kad kuvamo, može da se pripremi veća količina jednom nedeljno, koja se koristi dok se ne potroši...


Količina luka je proizvoljna, a ova je pod predpostavkom da trošite 1 glavicu dnevno:
7 glavica luka (može i ljubičasti)
5 kašika ulja
1 kašičica soli
po potrebi vode
po želji list lovora
--------
staklena tegla sa poklopcem koji se šrafi

Priprema:



  • Luk očistiti i sitno iseckati ručno ili u seckalici (blenderu). 
  • U sud sipati ulje, dodati luk, posoliti, po želji dodati lovor. Luk propržiti, smanjiti vatru, pa dinstati poklopljeno povremeno dolivajući malo vode.
  • Kad luk postane kašast, otklopiti, ostaviti da skroz ispari tečnost i da se luk još malo prži na ulju. Povremeno promešati.




  • Isto može i sa lukom iseckanim na rebarca. Oštrim nožem ga iseći i dinstati uz povremeno dolivanje vode tridesetak minuta.
  • Uprženi luk skloniti sa vatre, ohladiti. Sipati u teglu, zatvoriti je i odložiti u frižider.



Ovako izdinstan luk može da stoji u frižideru do 7 dana. Uzimati iz tegle suvom kašikom potrebnu količinu i koristiti za željeno jelo. Dobar je za čorbe, variva, sosove, fil za punjeno povrće, rižote... Može da se zamrzne, odmrznut ima potpuno isti ukus i rok trajanja od nedelju dana. Isto ovako može da se pripremi i praziluk.



U situacijama kada je unos masnoća ograničen ili se posti na vodi, luk može da se dinsta ovako:
Luk iseckati, izručiti u šerpu i posoliti. Možete dodati list lovora i koje zrno bibera. Naliti sa malo vode, pa na srednjoj vatri dinstati dolivajući po malo vode svaki put kad primetite da je voda uvrila. Gotov je kad je mekan i kad malo promeni boju. Koristiti isto kao onaj spreman na ulju. 


Evo i nekoliko starih slikica...





Isprobano na Coolinariki -> klik



петак, 14. фебруар 2014.

Japanka




Recept je pre dvadesetak godina prepisan sa papirića dok sam kafenisala kod moje komšinice Evice (sada je već bakica). Njeni recepti su starinski, mnogo puta provereni i hvaljeni. Ova dekorativna torta je dugo čekala da bude napravljena. Ostavila sam sve kao što je u originalu, bez "modernih" dodataka :)



Sastojci za kore
( mera za jednu, prave se ukupno 3)
3 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dve kore još po...
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade

preliv za kore
250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna

beli fil
750 ml mleka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera

braon fil
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mleka
125 gr putera
250 gr mlevenih oraha



Priprema se ovako:
Kore
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući.
Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).

U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađene čokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla. Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.

Beli fil
Skuvati u mleku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.

Braon fil
Provriti na ringli mleko, šećer i čokoladu, dodati puter i mleveni orah.

Filovanje
Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.

Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poređati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.



Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnim komadićima.

Poslužiti uz kafu i slatko desertno vino. Pravila sam manju meru od 6 jaja u plehu od 22 cm, pa su mi "kiflice" bile manje i oko Japanke nije tako izraženo. Preporučujem celu meru i pleh od 28 cm, jer ce tada presek biti lepši... 



Ako želite tortu "pod konac", na premazanu donju koru vratite obruč od kalupa, pa ređajte kiflice i idite dalje po receptu... Kad se stegne, skinite obruč i premažite filom odozgo i sa strane.
Količina šećera može da se smanji za 2-3 kašike i u filovima i u prelivu. 

Isprobano na Coolinariki -> klik



среда, 12. фебруар 2014.

Zeleni tart

Volim hranu koja ima jak i specifičan ukus. Zeleni brokoli i gorgonzola sa zelenkastim plesnima su kombinacija koja obara...


Sastojci za testo:
200 gr integralnog brašna (ja sam speltino)
100 gr putera
1 manje jaje
mrvica soli
po potrebi vode

fil
200 gr brokolija
50 gr gorgonzole
100 ml slatke pavlake
1 jaje
po ukusu bibera


Priprema
Od navedenih sastojaka zamesiti testo. Ostaviti da se prohladi u frižideru, pa razvući tanko u kalup u kome će se peći tart. Podići malo ivice uz stranice kalupa da fil u toku pečenja ne iscuri.


Brokoli iskidati na manje cvetiće i kratko obariti. Poređati preko testa i posuti sa malo bibera.


Gorgonzolu izgnječiti viljuškom, dodati tečnu slatku pavlaku i jaje, dobro izmešati. Preliti preko cvetića brokolija.


Tart peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata, odnosno, dok ne porumeni.


Posluživanje?
Pa kako bi drugačije nego uz čašu vina ... ;)

Isprobano na Coolinariki -> klik


субота, 08. фебруар 2014.

Paštel de Nata

Ovaj recept je za moju Minu   
Pre otprilike godinu dana je čeznula za ovim portugalskim kolačićima, pa sam htela da joj malčice ublažim žal za istim... Inače, dugo je živela u Portugaliji (a i sad često ide tamo) pa može da ih mljacka i u originalu. 
Moja Mina kaže da uz ovo fino ide porto :p Ja bih ionako preporucila vino, šta drugo?


Sastojci za testo
250 gr brašna
1/2 kašičice soli
po potrebi vode
125 gr putera



za fil:
500 ml mleka
180 gr šećera
malo korice od limuna seckane na listiće
10 gr gustina
30 gr brašna
4 žumanca
i još...
malo šećera u prahu
malo cimeta


Priprema se ovako:
Od brašna, soli i malo vode zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da se malo odmori.
Odmoreno testo tanko razvući, premazati polovinom umućenog putera pa preklopiti na tri dela. Ostaviti na hladnom da odstoji petnaestak minuta. Za to vreme spremiti fil.


Testo ponovo tanko rastanjiti, premazati drugom polovinom umućenog putera. Urolati kao palačinku, pa seći na komade 2 cm debljine.


Na slici ispod je ceo postupak oblaganja kalupića: prvo se ubaci koturić testa, pritisne se sredina do dna, pa se u krug razvlači i postepeno diže uz stranice kalupa. U gornjem redu su gotove korpice. Što tanje - to bolje!


U svaku korpicu od testa pažljivo sipati fil, pa peći u dobro zagrejanoj rerni dok korica ne potamni (15- 20 minuta). Pečene paštele posuti mešavinom šecera u prahu i cimeta.


Fil
Zagrejati 400 ml mleka, limunovu koricu i šećer do ključanja, pa limun izbaciti napolje.


Pomešati u manjem sudu brašno i gustin sa 100 ml mleka, dodati u proključalo mleko i promešati žicom za mućenje. Na kraju dodati umucena žumanca i uz mešanje pustiti da krema baci dva -tri "kljuca". Prohladiti pa dalje postupiti po receptu.


Napomena: može se koristiti gotovo lisnato testo koje se tanko razvalja, urola i dalje postupa prema receptu.



Isprobano na Coolinariki -> klik