понедељак, 30. јун 2014.

Kačkavalj štangle


Još jedan recept koji mi je poslala moja drugarica Goca, inače autor Lincer torte i akter zavrzlame iz uvoda istog recepta... U poruci koju mi je uz recept poslala kaže da je sa ovim receptom osvojila nagradu u časopisu "Žena" pre par godina, a ukus štanglica u potpunosti potvrđuje njenu tvrdnju. Štanglice su jednostavne za pravljenje, bogate ukusom, idealne za grickanje uz čašu jogurta ili, što je još bolje, uz kriglu piva... 
Biram tamno! ;) 



Potrebni sastojci: 
250 gr rendanog kačkavalja (može i neki drugi tvrdi sir)
250 gr putera
1 jaje
1 kesica praška za pecivo
1/2 čaše mleka
so
500 gr brašna
+ jaje za premazivanje, susam, kim...



Umutiti penasto puter, dodati jaje, kačkavalj i mleko (pazite, prilično prska kad se muti).
U masu dodati brašno u koje smo umešali so i prašak za pecivo. Zamesiti testo, ako se lepi dodati još malo brašna.



Na dasci posutoj brašnom razvući oklagijom testo na debljinu od 1 cm. Seći štanglice, premazati ih jajetom i posuti susamom ili kimom. Ja sam imala ćurekot, pa sam njime posula štanglice.



Peći 15 minuta na 200°C, odnosno dok ne porumene. 

3... 2... 1... Navalite! 


Napomena: 4. juna 2015. godine ove štangle su izabrane za recept dana na gastro-stranici Coolinarika. 

Isprobano na Coolinariki -> klik





субота, 28. јун 2014.

Jun, moj mesec za radovanje


Jun... Radovanje zbog dolazećeg leta, radovanje zbog najdužeg dana, radovanje zbog cvetanja lipe i rumenih trešanja...
Kao detetu mi je sledovalo i radovanje zbog završene škole i proslave rođendana koji je inače u julu, ali zbog dece koja se rasture proslava bude ranije, spojena sa sestrinim rođendanom... 
Pa je bilo radovanje zbog položene mature, radovanje zbog diplomiranja... 

Čestitka od mojih nastavnika i saradnika

Ovog juna imam posebno radovanje - odlazak u penziju! I sad mi zvuči čudno kad to kažem ili napišem - ja, pa penzionerka! A sama sam htela tako... 
Od početka meseca sam sa pritajenim uzbuđenjem obavljala poslove koji su predhodili završetku mog radnog angažovanja, a koje je trajalo tačno 35 godina, 8 meseci i 7 dana. I onda, bukvalno preko noći, od (pre)zaposlene žene postala sam žena koja u potpunosti raspolaže svojim vremenom. Mada, sve što se posle dešavalo pobija ovu poslednju tvrdnju :)))




Lincer torta, da zasladim prvi dan penzije... ♪♫♪













Parče starinske Lincer torte, rađene po ovom receptu... ♪♫♪








Kako to već kod nas biva, krenule su proslave... Poslednji dan na poslu - posle toga ručak sa najbližim saradnicima. Predavanje dokumentacije za penziju - sledi ručak u restoranu sa mužem. Svaki susret sa prijateljima - zna se, novi status mora da se "omasti" i zalije. Oproštajno druženje sa kolegama direktorima - ručkić uz muziku, tortu, cveće i poklone...

Slavlje sa kolegama direktorima i najbližim saradnicama

Pa ručak za kumove, ručak za najbliže iz familije... Znala sam da će najveselija biti oproštajna žurka sa zaposlenima škole u kojoj sam radila, a znala sam da me posle nje čeka bar dan-dva za vraćanje u normalu... Kad god se mi muzičari veselimo to je zabava za pamćenje! Svi pevaju, svi sviraju, svi igraju! I pijucka se , naravno  ;)))


Slavlje sa (mojim) zaposlenima iz Osnovne muzičke škole iz Grocke

Osećam da će me vaga krajem juna (kad sva slavlja prođu) neprijatno iznenaditi, al što reče jednom moj muž "nije lako biti dokazani član jagnjećih brigada"  :D  Figurativno, of kors, zna se da ja meso ne jedem!

U celoj toj tarapani stigla sam da umesim dve fine tortice da počastim druge - Lincer i Švarcvald, a još jednu tortu sam dobila na poklon. Birala sam onu koju baš, baš volim, tortu Beli anđeo! Ima i slika sa druženja, pa sam htela da se sve to i ovde zabeleži...



Švarcvald tortu sam pravila kao kombinaciju dva recepta. Kora su Radilicini najsočniji kakao mafini (dupla mera).












Krem za tortu i postupak filovanja je iz Sibinkinog recepta za Švarcvald tortu 









Parče torte Beli anđeo




Poklon- torta po mom izboru -  Beli anđeo

















Uostalom, ne ide se svaki dan u penziju, već samo jednom!










понедељак, 23. јун 2014.

Kumine šubarice


Prve 'šubarice' koje sam jela i videla su bile ove, i to kod moje kume Staše kod koje su se uvek jeli izvrsni kolači. Tek kasnije sam saznala da postoje i one druge (koje se najčešce prave) od patišpanja, nadevene kremom, sa glazurom od čokolade i sa kokosom okolo. Ali su meni ove kumine lepše, a mislim i da su jednostavnije za pravljenje.


Sastojci za testo
100 gr putera
250 gr brašna
100 gr čokolade za kuvanje
200 g šećera (može i smeđi)
1 jaje

fil
150 gr mlevenih oraha
3 kašike šećera
1 kesica vanil-šećera
1 dl mleka
100 gr putera

i još
50 gr čokolade
mrvica ulja
50 gr mlevenih oraha ili pečenih mlevenih lešnika


                                                 

Priprema:
Čokoladu otopiti, prohladiti, pa od navedenih sastojaka zamesiti testo. Staviti u kesicu, pa ostaviti u zamrzivač da se prohladi 15-20 minuta.




Dok je testo u frižideru, skuvati u šerpici orahe, šećer, vanil-šećer i mleko. Skloniti sa vatre, prohladiti, pa dodati puter i mikserom sjediniti.








Ohlađeno testo razvući oklagijom na debljinu nešto manju od 0,5cm, pa okruglim kalupom vaditi kružiće i peći ih u plehu na peki-papiru desetak minuta na temperaturi od 180-200°C. 




Pažljivo ih peći, bolje da ostanu malo mekani, nego da izgore! Ohladiti ih, pa kad hlađenjem očvrsnu vaditi iz pleha.





Spajati po dva kružića filom, pa ih okolo namazati rastopljenom čokoladom u koju je dodato malo ulja, a zatim deo namazan čokoladim valjati u mlevene orahe. Ja sam spojene stavila u frižider da se fil sasvim stegne, pa kasnije mazala okolo i uvaljala u pečeni mleveni lešnik.


Na nekim mestima ove šubarice nazivaju išlerima, ali ih je moja kuma zvala ovako, pa im ime ne menjam.
Šubarice treba dan-dva da odstoje i omekšaju, a lep su ukras na prazničnoj tacni sa kolačima... 
Jel da dodam da fino idu uz desertno vino? ;)



Isprobano na Coolinariki -> klik

петак, 20. јун 2014.

Topli sendviči sa tikvicama


Tikvice spremam na mali' milion načina, a zapečene sa sirom su meni uvek dobitna kombinacija! Ovo je recept mog omiljenog TV kuvara Vjeke Kramera, a sa malim izmenama (koje sam "ogradila"), dobila sam meni baš fine tople sendviče. Odlični su za doručak uz jogurt, ili za večeru uz salaticu i vino... :)))


Nadev:
2 tikvice
malo ulja
200 g trapista (ili dimljenog kačkavalja)
2 jajeta
2 dl kiselog vrhnja (ili 100gr Ela sira sa 0% masnoce pomešan sa 1dl jogurta)
so i biber)
i još
francuski hleb (ili zemičke, manji somuni)





Tikvice oprati i očistiti, iseći na kockice i prodinstati na malo ulja. Ostaviti ih da se malo prohlade. 



Trapist iseći na kockice (ja sam koristila moj omiljeni dimljeni kačkavalj).







Umutiti jaja, dodati vrhnje (ja nisam, već sam pomešala sir Ela od 0% masnoće sa jogurtom) i začiniti sa malo bibera i soli. U sve to dodati isečen sir i prohlađene tikvice i lagano promešati da se lepo sjedini.



Francuski hleb iseći preko pola (ili neki drugi manjeg oblika, ja sam imala male integralne zemičke), pa na njega rasporediti pripremljeni nadev. Složiti u nauljen pleh i peći na 200°C dok ne porumeni.


Recept je objavljen u emisiji "Lonci i poklopci" avgusta 2011.



Isprobano na Coolinariki -> klik
Pomoravkanelyca



понедељак, 16. јун 2014.

Dodatak jelima







Moja majka je govorila "izeš domaćicu koja ne ume da skuva ukusan ručak bez Vegete"! Ja ne koristim Vegetu. Ni Začin C. Ni bilo koji drugi popularni dodatak jelima čiji je sastojak od 80 - 90% kuhinjska so, aditivi (pojačivači ukusa, šećer, kukuruzni skrob, riboflavin), a ostatak sušeno povrće. Ako baš i moram da začinim varivo ili čorbice nekim začinom od povrća, ja ga napravim sama, što i vama predlažem. 



U svim prodavnicama takozvane "zdrave hrane" možete naći mešano sušeno povrće koje je krupno da bi se koristilo kao začin, ali ga možete pripremiti tako da odlično začini ono što spremate. I to bez straha da će jelo biti preslano, a kad već solite, možete da koristite mnogo zdraviju morsku, himalajsku ili neku drugu so. Ili, ako vam je ograničena ili zabranjena upotreba soli iz zdravstvenih razloga, ne morate da solite ni malo, a opet ste koristili zdrav začin.



  • Željenu količinu (100-200 gr) kupovnog sušenog povrća (šargarepa + celer + crni luk + paškanat + peršun) rasporedite u tankom sloju na odgovarajući pleh, pa ga po potrebi prosušite (dosušite) tridesetak minuta u rerni zagrejanoj na 60°C. Ovo je nekad potrebno zato što se povrće prodaje u rinfuzu, pa hoće da pokupi malo vlage ako nije lepo zatvoreno. 












  • Ostaviti povrće iz pleha da se ohladi, pa deo po deo samleti u električnom mlinu za kafu. Dobićete fini začin, bez soli i bez raznoraznih aditiva koje inače dodaju u one fabričke.
  • Sipajte u staklenu teglicu, dobro zatvorite i to je to! Koristite kako bi inače koristili kupovni začin od sušenog povrća, a jelo u koje ste ga dodali posolite naknadno. 

Da napomenem - lepšu boju začina dobićete ako je u mešavini manje peršunovog lista, jer on sitno mlevenu mešavinu "oboji" sivkasto. Nekad prosejem kupljeno sušeno povrće kroz krupniju rešetku, pa peršuna u mešavini bude manje, odnosno dodam koliko mislim da treba. Ostatak sušenog peršuna koristim po potrebi. 

Možete sve spremati i od sirovog povrća koje ćete sami sušiti u rerni, al ja sam lenjivica, pa mi je zgodnije da ga drugi osuši za mene ;)










уторак, 10. јун 2014.

Gocina Lincer (Linzer) torta ♪♫♪



Evo prvo male zavrzlame:
Moj školski drugar se oženio Gocom, ona mi je drugarica sa fakulteta, ali ih nisam ja upoznala...
Goca se druži sa mojoj zaovom koja mi je drugarica iz srednje škole, a nije me upoznala sa bratom sa kojim sam imala sudbonosni susret na moru...
Recept je nasleđen od bake Gocinog muža koja je bila austrijanka, a stigao je iz Nemačke, odakle ga je Goca poslala mojoj zaovi, a ona ga je prosledila meni...

Ajmo sad na Lincer (Linzer) tortu koja je meni više kolač, ali je nacionalni recept Austrije, pa ne bih da joj menjam ime! Ova koju sam pravila se razlikuje od ostalih jer u nju ide kakao. 

Goco, hvala ti...  



Sastojci:
250 gr omekšalog putera
250 gr šećera
250 gr mlevenih badema
250 gr brašna
1puna velika kašika kakaa
malo   cimeta
malo   mlevenog karanfilića
1 kesica vanil šećera
1 jaje
čaša (200 ml) crvene kisele marmelade (ja sam od višanja)








Priprema:
Od navedenih sastojaka (osim marmelade) zamesiti testo i ostaviti 1 sat na hladno mesto, najbolje u frižider.















Dobre 3/4 testa razvaljati u okrugli pleh kome se odvaja dno (moj je prečnika 24cm) i koji za svaki slučaj obložimo peki-papirom da se testo ne lepi. Izdići ivice naviše i po želji ih ukrasiti.



Preko testa rasporediti marmeladu i razvući je ravnomerno do uzdignutih ivica. 







Od preostalog  testa praviti  trakice, stavljati ih popreko na marmeladu tako da se dobije ukrasna ukrštena "ograda”. Umesto ograde moze se napraviti modlom desetak zvezdica, pa njih posuti po marmeladi. 
Ja sam razvaljala testo i radlom (reckastim točkićem) sekla trakice. Testo je prilično mekano kad se tanji, pa sam ga povremeno stavljala u frižider da se stegne. Trakice isto, jer se kidaju...



Staviti u zagrejanu rernu (180°C) i peći oko 60 minuta. Proveriti posle dvadesetak minuta da vatra nije prejaka  i da kolač ne pocrni previše. Kad je pečen, ohladiti na žici.
Ako nemate strpljenja da čekate vreme potrebno da torta odstoji do služenja, pecite je 40 minuta.



Ako imate strpljenja, kolač ostavite da stoji barem 4 dana - da otpusti i da se razvije njegov pravi ukus. Onda skuvajte kafu, sipajte neki liker (ja sam višnjevaču), isecite doooobro parče torte, pustite muziku i uživajte! 



Kao što ću i ja danas na prvi dan penzije... ♪♫♪ ♥ ♪♫♪ ♥ 



Umesto trakica, modlom se mogu izrezati željeni oblici i poređati preko marmelade.
Kod mene su srcaD i cvetići, za godišnjicu braka.. 




недеља, 08. јун 2014.

Pečena fritata od patlidžana




Bliži se sezona patlidžana, pa da  (što kažu modernim jezikom) anticipiram niz recepata koje imam sa mojim omiljenim povrćem. Ovo je jednostavno jelo, sasvim slučajno sam ga napravila... Prošlog leta sam ostavila veću količinu smrznutih kockica proprženog patlidžana, a kad sam ispucala sve načine, ovaj se sam namestio :))) 


Sastojci:
1 manji patlidžan
malo ulja
1 jaje
2 kašike kisele pavlake
malo soli i bibera
malo sitno seckanog peršuna

Priprema:

Patlidžan iseći na kockice i na malo ulja ispržiti dok ne omekša (koristiti sud koji može i u rernu, ja sam uzela tiganj kome se skida drška). Posoliti i pobiberiti. 



U jaje dodati pavlaku i sitno seckani peršun i sve dobro izmešati. Preliti preko patlidžana tako da bude skroz pokriveno. Jelo zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C da lepo porumeni. 







Dobićete lagano toplo predjelo, a može da bude i glavni obrok uz dosta salate i čašicu vina :)))



Isprobano na Coolinariki -> klik