понедељак, 29. децембар 2014.

Saganaki trilogija


Naravno da ću vas častiti za prvu godišnjicu bloga, ali ne tortom, nego specijalitetom od sira!
I to na tri načina... :))) 


Saganaki je jednostavno grčko meze koje se sprema u karakterističnim malim okruglim sudovima sa dve drškice sa strane i po tim sudovima je dobilo ime. Oni mogu biti od različitog materijala - keramički, tučani, od rostfraja... U osnovi ovog predjela je sir, koji se prži u ulju ili peče u rerni. Čak ga u nekim prilikama flambiraju! Takođe postoji verzija gde se sir (koji je obavezan) kombinuje sa račićima, povrćem, paradajz sosom...

Prva godina


Svećica za 1. rođendan

Danas mi je prva godišnjica bloga. Što bi reko naš narod "kako sam se nadala - dobro sam se udala.." Nisam imala predstavu u šta se upuštam, ali je uprkos tome što na blogu sve radim sama (mislim na postavke i raznorazne dodatke)sve išlo glatko! Raduje me da blog ima svoje redovne posetioce, a u vreme posta (kada su posebno popularna jela bez mesa kojeg u mojim receptima nema), poseta je znatno pojačana.

петак, 26. децембар 2014.

понедељак, 22. децембар 2014.

Kifle sa sušenim paradajzom i maslinama

Rekla sam da neću više grčko, al džaba! Glava mi je još tamo, o srcu da ne pričam... :)))

Ove kifle obožavam! Prvi put sam ih jela na Tasosu. Pravili su ih u pekari blizu kuće u kojoj sam boravila, cela ulica je mirisala na njih... Svakog jutra sam, na putu za plažu, svraćala da ih kupim i ponesem da ih doručkujem na obali, jer mi je doručak u apartmanu bio gubljenje vremena... 



Kifla bude topla kad je kupim i ohladi se dok ja ogladnim, al to nema veze, jer su dobre ceo dan, sve do sutra. Retko da su prenoćile, al kad kupim više komada i preteknu, lepe su i sutradan malo prosušene. Najčešće sam ih jela klot, bez ičega, a zalivala ih običnom vodom.

уторак, 16. децембар 2014.

Pilav sa leblebijama i halumi sirom



Definitivno sam zaljubljena...  
Na prvi pogled mi se dopao, zaveo me i još uvek opseda moje misli... Smislila sam i dobar povod za novi randevu sa njim.... sa halumi sirom ;) 
Ovaj put je u društvu pilava marokanskog mirisa i egzotičnog ukusa, koji greje stomak i golica nos orijentalnim začinima.

петак, 12. децембар 2014.

Posna pasta



Ovih nekoliko sastojaka uvek imam u frižideru, osim slanih sirovih inćuna iz ulja, njih sam slučajno kupila pre dva dana u Veru za relativno male pare.  Kad sam krenula da vadim iz frižidera sve što sam mislila da mi se jede, moj muž je dobacio: "Hvataj se foto aparata, sve sluti na novi recept..."

петак, 05. децембар 2014.

Puter puslice



Starinski kolačić na koji sam se nameračila da pravim ima više od godinu dana. Ali je uvek iskrslo da ili nešto drugo pravim, ili sam na režimu zašivenih usta kad slatko ne jedem i ne pravim. Sad sam ih pravila jer mi je dunulo. A i već me sramota da mi godinu dana stoji ispisan recept, a da ne odradim posao od jednog sata! 
Iščačkala sam ih u kuvaru koji mi je ostavila pokojna sveki "Moj kuvar i savetnik" iz 1951. godine. Recept je pod nazivom Puslice od masla na 224. strani.

понедељак, 01. децембар 2014.

Brokoli kus-kus



Već sam se izjasnila da sam veliki fan brokolija, pa ga sad u sezoni spremam baš često. Onomad sam kuvala čorbicu, već planiram i moju omiljenu pitu, a danas sam spremila ovaj fini prilog.