недеља, 30. август 2015.

Prepletena pogača






Ovu pogaču sam spremala za povojnicu  Ako ne znate za taj običaj, citiram: 


"Povojnica je običaj darivanja novorođene bebe od najbližih ženskih članova porodice. Nosi se u najranijim detinjim danima, a najkasnije do 40 dana života. Povojnica sadrži poklone detetu i roditeljima: pelene, novac, zlato, određenu vrstu hrane, sve uvijeno tankim peškirom."
Od hrane se nosi pogača, crni luk, pečeno pile, so, jabuka, sir, vino i cvet. Svaki od ovih darova ima simbolično značenje vezano za budući srećan život bebe - srećna porodica, zdravlje, uspeh, bogatstvo, ljubav, dug život i lična sreća. Ima još varijacija na temu hrane, ali je ovo ono osnovno...



Moja draga Ceca i ja nismo familija, ali je volim kao da jesmo! Krajem jula je posle dva sina rodila treće dete - ćerkicu Mariju. Kad je rodila prvog sina nismo se poznavale, a drugom sinu sam pre par godina nosila povojnicu sa pogačom sličnom ovoj. Tada su je svi hvalili, jer je bila drugačija od uobičajnih. Pošto sam se najavila da ću i sad doneti povojnicu, znala sam da će se obradovati istoj ili sličnoj pogači (sastojci su isti, samo sam oblik pogače promenila)

Inače, povojnica sa hranom je pomoć majci da za goste ne mora da sprema hranu, već svi zajedno sa gostima jedu ono što je u povojnici doneto. Kažu da bebica treba da dobije najmanje 3 pogače da bi bila srećna u životu. Ja doprinosim Marijinoj srećici mojom povojnicom, u kojoj je i pogača za koju vam dajem recept. I ovog puta je bila pun pogodak i sve je oduševila...





Sastojci za testo:
50 gr mlake vode
30 gr kvasca
1 kašika šećera
750 gr brašna
300 gr mleka (ili mešano mleko i kefir)
1 jaje + 1 žumance
1,5 kašičica soli
50 ml maslinovog ulja
Nadev:
75 gr putera
10 polutki sušenog paradajza
2 kašike seckanog svežeg bosiljka
60 gr sitno rendanog kačkavalja (može i dimljeni)
po ukusu beli luk u prahu
belance za premazivanje




  • Kvasac razmutiti u 50 ml vode, dodati šećer i kašiku-dve brašna i promešati.
  • Kad kvasac zapeni,  dodati ga u brašno pomešano sa solju, uliti ulje, dodati jaja i mlekom zamesiti testo da se ne lepi za ruke. Ostaviti da naraste u udvostruči zapreminu (sat- dva). 
  • Naraslo testo oklagijom rastanjti u pravougaonik i premazati ga puterom. 
  • Posuti sitno rendanim kačkavaljem, seckanim sušenim paradajzom (oceđenom od ulja) i iskidanim listićima bosiljka. Po želji dodati i malo belog luka u prahu.
  • Umotati u rolnu, pa oštrim nožem raseći po dužini, ostaviti samo vrh nerasečen. 
  • Od dve dobijene trake uvrtanjem jedne oko druge napraviti pletenicu, pa joj sastaviti krajeve da dobije oblik venca i položiti u pleh prečnika 30 cm. 
  • Ostaviti da ponovo naraste barem pola sata. Premazati belancetom. Peći pogaču u rerni zagrejanoj na 200°C četrdesetak minuta dok ne porumeni. 



Dobra je sama za sebe, bez ikakvih dodataka. Naravno da može da se posluži uz meze, sir i salate. Komad pogače uz jogurt ili kefir je odličan doručak, a uz čašu vina ili piva fina večera. 



14. januara 2017. godine ova pogača je izabrana za recept dana na gastro-stranici Coolinarika.

Isprobano na Coolinariki -> klik




16 коментара:

  1. Jedva sam dočekala da vidim slike... a sad, na čitanje, pa se javljam!
    Prelepa jeeeeeeeeee!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A na slikama i nešto tvoje... ♥ Ručni rad tvoje mame se uklopio sa mojoj rustičnom pogačom :*

      Избриши
  2. Ovo nije obična pogača... ovo je raskoš ukusa i mirisa...;-)
    Imala sam sreću da sličnu probam kod tebe, sećam se da sam i tada bila oduševljena!
    Verujem da su i ovaj put svi bili oduševljeni, naročito Ceca! Njoj i bebici želim sreću i zdravlje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, drago mi je da si je kod mene probala i da ti se sviđa :))) Ja plavuša zaboravila, mada sam je više puta pravila.
      Hvala ti na lepim željama Ceci i njenoj frajlici Mariji, preneću im! ♥

      Избриши
  3. Divan obicaj. Pogaca bas mami i vjerujem da je bila preukusna. Svidja mi se kako si pokazala postupak, a rucni rad je prekrasan. Sve najbolje bebi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ti puno, preneću tvoje lepe želje! ♥ Pogača je bila baš ukusna, a što se postupka tiče, trudim se da za svaki recept pokažem sve etape pripreme onima koji su manje iskusni u kuhinji... :)

      Избриши
  4. Potpuno sam zaboravila na ovaj obicaj, a bas tako opremljena moja mama nas je posetila kad se Anja rodila. Od tad nisam ni cula ni videla tako nesto. Ovakve hlebove, inace, obozavam, mogu da smazem ceo sama, sto govori mnogo bolje o hlebu nego o mom karakteru :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja mama ovo nije praktikovala, ali sam za običaj čula od strine još dok sam bila dete. Tek pre par godina sam počela da nosim povojnicu bebama, do tad mi je bilo passe... Što se karaktera tiče, moj je nula kad su u pitanju testa ;)
      Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  5. Volim procitati o obicajima ovakve vrste; pogaca izgleda savrseno, kao i prezentacija. Sigurna sam da ce pomoci dobroj sreci male Marije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, hvala na lepim rečima i željama bebici. ♥ A ovi stari običaji su nam veza se prošlim vremenima koja u nama uvek bude nostalgiju..

      Избриши
  6. Świetny przepis! Koniecznie do wypróbowania ;) Pozdrawiam cieplutko!

    ОдговориИзбриши
  7. Da li ste koristili suvi ili sveži kvasac?
    Hvala na receptu, sigurno ću ga probati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sveži kvasac... suvi skoro nikada ne koristim.
      Hvala na javljanju, ako probate pogaču javite utiske... :)))

      Избриши
  8. Анониман17. мај 2016. 13:19

    Fantasticno izgleda, divna pogaca za povojnicu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najlepše hvala. Drago mi je da ti se dopada kako izgleda pogača, a ukus joj je još lepši nego izgled :)

      Избриши