среда, 25. фебруар 2015.

Čorba od bundeve sa đumbirom



Prvi put sam za čorbu od bundeve čula pre desetak godina od mog kolege. Direktor ogromne škole (radno vreme 24/7), difovac i na žalost, baš rano je ostao udovac. Izuzetno je posvećen otac preslatke devojčice, plus odličan kuvar, jer hranu za njih dvoje sam sprema pošto potpuno sami žive. Kaže mi posle jednog sastanka "žurim kući, treba detetu da skuvam čorbu od bundeve..." Odgovorim mu da zeza, da se od bundeve samo pita pravi ili se jede pečena posuta cimetom, na šta on meni lepo ispriča recept za slanu čorbicu. :)))

субота, 21. фебруар 2015.

Sudžuk od oraha



Dok sam studirala, sa mojom najboljom drugaricom Biljom vrtela sam se uglavnom po restoranima u Makedonskoj ulici. "Šumatovac", "Pod lipom" i "Grmeč" - bermudski trougao muzičara... 

среда, 18. фебруар 2015.

Pečena jaja



Jaja uglavnom izbegavam... Već sam negde rekla da smo u zabranjenoj ljubavi - volim, a ne smem! Zbog požutele krštenice, povišenih masnoća i holesterola. Neki kažu da nema veze, da jaja ne utiču na povišene vrednosti, al ja kao slušam doktore.

недеља, 15. фебруар 2015.

Starinska (posna) torta sa vinom




Juče je bila slava Sveti Trifun. Pomen na ovog sveca mi je posebno drag crkveni prazik, jer je zaštitnik vinove loze i vinograda (pa time i vina). Kao svoju slavu ga slave vinogradari, koji "na Trivunjdan odlaze u vinograde, orezuju po koju lozu i zalivaju vinom po neki čokot, jer se veruje da će se tako vinogradu povratiti snaga posle dugog zimskog sna, pa će loza bolje da buja u proleće."

четвртак, 12. фебруар 2015.

Baba ganuš - namaz od patlidžana




Još jedan u nizu blisko-istočnih specijaliteta... O ovom orijentalnom namazu kažu da je uz humus i falafel najpopularaniji u zemljama Levanta (misli se na zemlje koje leže uz obale istočnog Mediterana - Turska, Sirija, Liban, Izrael, Jordan i Egipat), mada se sprema u celom svetu. Služi se kao predjelo uz pita hleb, ali se dodaje i kao jedna od salata uz glavno jelo. Mene je posebno kopkalo ime, dok nisam pronašla da baba ganoush znači brižni/stidljivi tata!

четвртак, 05. фебруар 2015.

Humus na tri načina





Humus (hummus, houmous) pravim godinama, ali su varijante kako ga ja spremam tek sad stigle na red za objavljivanje. Iako ima na stotine recepata, dodajem svoj kao stotinu i neki, jer na jednom mestu preporučujem tri verzije ovog popularnog namaza.

понедељак, 02. фебруар 2015.

Tahini pasta - namaz od susama





Svima je već poznato da je tahini (taan) pečeni, mleveni susam koji dodavanjem ulja dobije kremastu strukturu. Grdne sam se pare nadavala za kupovni... Bio je različitog kvaliteta, ukusa, a bogme i cene. U poslednje vreme sam baš razočarana, jer nailazim samo na jedan koji je redak, ili nađem od drugog proizvođača, ali ga pomešaju sa nekim dodacima (sa medom i travkama) koje ne želim, jer mi treba najjednostavniji.