понедељак, 27. април 2015.

Musaka od krompira i šampinjona






E, to volim - par sastojaka, a kompletan i ukusan ručak! Jedan od slučajnih recepata, kad više ne znam šta bih i onda mi se jelo samo namesti. Pa mi se još i dopadne toliko da ga dan za danom ponovim... 
Šampinjone uvek imam u kući, jer ih moj Zoki sirove jede uz njegove salate. Kupujem ih direktno od proizvođača koji mi kao redovnoj mušteriji na pijaci ispod tezge čuva tek ubrane... Jes' da šampinjoni spadaju u manje cenjene pečurke, ali ako već ne mogu  kad poželim da nabavim one na malo boljem glasu (lisičarke, bukovače ili vrganje), onda sam bar u prilici da jedem prvoklasne šampinjone.
Pre par godina sam se bukvalno davila u njima, počev od pita, salata, pizza, čorbica i variva (9 recepata je ovde na blogu), a onda sam ih izgustirala i sad ih retko poželim. Međutim, u ovoj musaki baš dobro legnu, pošto krompir popije tečnost iz šampinjona i bude mirišljav, mekan i kremast. Još origano unese grčki šmek koji kod mene uvek ima prolaz... 



Sastojci:
700 gr krompira
300 gr šampinjona
so i biber
1/2 kašičice origana
ulje

po želji (može i ne mora)
100 gr rendanog kačkavalja 
ili 100 ml kisele pavlake + žumance



  • Krompir oljuštiti, iseći na tanje koturove i posoliti.
  • Šampinjone na brzinu oprati pod mlazom vode, osušiti i iseći na listove debljine oko 1/2 cm.
  • Sud podmazati puterom ili uljem, pa ređati red krompira, red šampinjona i sve posipati origanom i biberom.


  • Poprskati uljem i peći 45 minuta. Ukoliko pre vremena porumeni, prekriti folijom da ne gori, a da se krompir do kraja ispeče!
  • Ako želite bogatije jelo, preliti pavlakom umućenom sa žumancetom. Ili posle 30 minuta posuti krompir rendanim kačkavaljem i zapeći jelo još 15 minuta. Pravila sam sve 3 varijante - prva je zgodna ako postite, druga i treća su bogatije, al ne znači da su mnogo ukusnije. 
  • Poslužiti kao prilog ili glavno jelo uz dosta sezonske salate. 



Isprobano na Coolinariki -> klik




уторак, 21. април 2015.

Brokoli pasta





Čisto minimalistički. Po sistemu malo je mnogo! Ako hoćete brzo, zdravo i ukusno jelo, napravite ovu pastu (testeninu) za petnaestak minuta. Dok postavite sto i otvorite flašu vina, jelo se samo spremilo.
To što je malo sastojaka nikako ne znači da je i "malo" ukusa... naprotiv... Ali, pošto ih je malo, sastojci treba da su odličnog kvaliteta. Ne žalite novac i nabavite prvoklasnu pastu, bokoli i hladno ceđeno maslinovo ulje.


Sastojci:
1 brokoli iskidan na cvetiće
180 gr kratke paste (ja sam imala integralne penne rigate)
1-2 češnja belog luka
vrh ljute papričice
so i biber
maslinovo ulje
strugani parmezan (može i bez)
po želji sušeni paradajz (ne mora)


Priprema:

  • Sipati u veći sud vodu, posoliti, zagrejati da provri, pa staviti pastu da se kuva. Posle 5 minuta dodati i brokoli, pa zajedno kuvati još desetak minuta. Možete da dodate i listove od brokolija da se kuvaju zajedno sa cvetovima, ja ih nisam imala. Kad pasta bude kuvana "al dente", biće gotov i brokoli, ne valja da se prekuva! Procediti, pa sačuvati malo tečnosti od kuvanja.
  • U drugi sud sipati ulje, dodati zgnječen beli luk i seckani vrh ljute papričice i staviti na vatru da beli luk samo malo zamiriše. Dodati pastu i brokoli i sve na tihoj vatri promešati i lepo sjediniti. Sipnuti malo tečnosti od kuvanja (ako je potrebno) da jelo ne bude suvo, već sočno. Minut - dva sve prodinstati (sotirati).
  • Poslužiti preliveno maslinovim uljem. Ako hoćete malo bogatije jelo, pospite gotovu pastu struganim parmezanom.



Ko posti, neka izostavi parmezan. Ja sam moj usitnila u secku, pa je zato ovako bodljikav! :))) 
I zašarenila sam pastu sa malo sušenog paradajza...





Ideja - ButtaLaPasta

понедељак, 20. април 2015.

Lešnik torta à la Montinjak





Pre nekoliko godina bila sam neko vreme na Montinjakovom načinu ishrane, a ova torta se uklapala u "propisan režim". Naravno, vrlo retko i u malim količinama... Tada sam namerno pravila minijaturne deserte (pola od propisane mere iz recepta), jer sve što se količinski više napravi izaziva da se više i pojede. Onda preteram, pa ode mas' u propas'!

Onomad sam tortu pravila za Vaskrs, jer je baš ukusna (što bi mlađi rekli "za sve pare")! Sastojci su klasični - jaja, lešnik, čokolada, slatka pavlaka... Inače, po ovom načinu ishrane svi deserti su zaslađeni fruktozom. Ako je ne želite, može i običan šećer, ili kao što sam ja ovaj put koristila smeđi, samo što tad nije po Montinjaku... Obzirom da sam raskrstila sa njim pre par godina, ne mora ni da bude!  :))) 




fil:
500 ml slatke pavlake
200 gr crne čokolade sa 70% kakaoa

testo - sastojci za jednu koru, a prave se dve: 
2 jajeta XXL (moja su bila po 80 gr) ili 3 manja (od 55 gr)
100 gr fruktoze (ili smeđeg šećera)
1/2 kesice vanil - šećera
100 gr pečenog, mlevenog lešnika

(ukupno vam za kore treba: 4/6 jajeta, 200 gr fruktoze/šećera, 1 kesica vanil - šećera i 200 gr pečenog, mlevenog lešnika)


      Prvo spremiti fil (nekoliko sati ranije, jer treba da odstoji).
  • Slatku pavlaku zagrejati do vrenja, skloniti sa vatre i u nju dodati čokoladu usitnjenu na komadiće. Mešati da se čokolada potpuno otopi 
  • Ohladiti, pa staviti da odstoji u frižideru par sati. 
  • Ohlađen fil mikserom umutiti u penastu kremu.

   
  • Za prvu koru odvojiti belanca od žumanca, pa mikserom umutiti belanca u čvrst sneg.
  • Žumanca u drugom sudu dobro umutiti sa fruktozom (ili šećerom) i vanilom. 
  • Dodati umućen sneg od belanaca i lešnik, pa lopaticom blago prevrtati i sve lepo sjediniti.
  • U pleh dimenzija 28x22 cm staviti pek-papir i umućeno testo ravnomerno rasporediti.


    
  • Uključiti rernu na 180°C. Testo peći 25-30 minuta. Poslednjih 10 minuta smanjiti temperaturu na 150°C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. 
  • Isto tako ispeći i drugu koru, pa obe preseći na dva dela po dužini.
  • Na prvi deo naneti četvrtinu fila, poklopiti sledećim i redom filovati sva četiri dela. Odozgo i sa strane premazati ostatkom fila. Ukrasiti po želji. 

    


 Kore se mogu praviti i samo od belanaca, više o tome ovde.

Tortu sam sklepala čitajući razne "monti" recepte. Svaka sličnost sa drugima je namerna... :)))







четвртак, 16. април 2015.

Čorba od zelja i koprive



Volim kad u aprilu krenu koprive i zelje... Ne moram na pijacu po njih, samo otvorim kapijicu koja vodi ispod kuće u naš voćnjak. A onda ih sa uživanjem koristim, jer znam da je neprskano i nezagađeno - nema auta koji prolaze, niti pasa koji bi ih dodatno zalivali (Maksija ne puštamo u taj deo dvorišta). Od koprive i zelja najčešće pravim čorbice, ponekad neku vrstu vege verzije pilava ili kapame, ali posebno se radujem da za Vaskrs napravim moj omiljeni Zeljanik za praznični doručak! ♥ 

Ovu čorbu pravim po sećanju... Moja baba Milka je ovako spremala, a mislim i moja mama. Baba je inače bila ekspert za čorbe od povrća, nema od čega ih nije pravila i sve su bile ukusne! Nije ništa pasirala, zelje i kopriva su bili krupno sečeni i prepoznatljivi u tanjiru, pa i ja isto tako volim! Jedino je ona začinjavala kiselim mlekom - pavlake nije bilo da se kupi po radnjama, pa se nije ni koristila tako često kao danas. Čorbu možete praviti i samo od zelja, ili samo od koprive...


Sastojci:
1 kašika ulja
2-3 struka mladog luka
2 kašike pirinča 
200 gr zelja i koprive (mešano)
so i biber
malo muskatnog oraščića
malo belog luka u prahu (može i sveži)
1 l vode
2 dl mleka

za serviranje
gusti jogurt ili kisela pavlaka (po želji)


     Priprema:
  • Zelje i koprivu oprati i iseći na krupne komade.
  • Luk iseći i propržiti na ulju. 
  • Dodati pirinač, pa i njega malo prodinstati sa lukom. Naliti polovinom vode i kuvati da pirinač napola bude gotov. 
  • Dodati koprivu i zelje, začiniti, naliti ostatkom vode i kuvati dok sve ne bude mekano. Uliti mleko, prokuvati. 
  • Sipati u činije i začiniti kiselom pavlakom ili kiselim mlekom.



Isprobano na Coolinariki -> klik



недеља, 12. април 2015.

Galeta sa jabukama






Za ovu galetu sam prvi put čula od moje drugarice Sneške. Pominjem je često, ima ovde na blogu par njenih recepata, a javlja se i vazda me hvali u komentarima. Još ću par rečenica o Sneški... 

Kažu da Internet otuđuje ljude, a ja kažem da nije tačno! SnežanuBG sam zapazila na Coolinariki kada sam ja počela tamo da objavljujem recepte. Oduševili su me njeni - lepi, raznovrsni, preciznih mera, detaljno objašnjeni, sa divnim slikama, plus dobronamerni i veseli komentari. Počele smo dopisivanje preko poruka, pa je pao dogovor da se nađemo na kafici i mic po mic, postadosmo prijateljice. Posećujemo jedna drugu, čujemo se skoro svakodnevno, smejemo se, blesavimo... Dva puta smo čak i letovale zajedno! Obeležimo naše rođendane, bitne datume i događaje, razmenjujemo poklončiće, brinemo kad nešto kod one druge nije kako treba... Muževi su nam se upoznali (još su i zemljaci!), dragi su mi mnogo njeni sinovi, ona obožava mog Maksija. Bilo je tu i neslaganja, rasprava, ali je sve izglađeno dogovorom ili iskrenim razgovorom. Pravo prijateljstvo, pa iako je počelo virtuelno, nastavljeno je kao da smo se oduvek poznavale i družile... 

Što se naših recepata tiče, isprobale smo međusobno more njih. Sneška je pravila moje posne punjene paprike više puta nego što sam ja, a njenu tortu sa piškotama i crvenim voćem sam i muža naučila da pravi, toliko je volimo i spremamo. Ona je i perfektna kuvarica, pa uživam u njenim jelima dok mi ugađa kada sam kod nje u gostima. A tek njene torte! Sa lakoćom pravi i najkomplikovanije, ukusne su, izgledaju baš skockano, tu se dodatno pokaže kao vrhunski majstor! Inače, uvele smo i praksu "arhiviranja" slatkiša - kad pravimo kolače, obavezno ostavimo u zamrzivač jedna drugoj makar parče za probu, pa se arhiva prazni prilikom naših druženja.



Ovu galetu Sneška obožava. Pravila je više puta, zvala me kod nje da je probam, preporučivala da je pravim, a ja sam oklevala... Pre neki dan mi je opet pravila zazubice, rekla sam sebi - e, praviću! 
I najzad, evo je i kod mene! Oduševljeni smo i moj Zoki i ja - prvo smo je jeli toplu, pa smo nastavili posle par sati hladnu i jedva su dva parčeta uspela da prenoće. I sutradan je bila odlična! Jedina izmena je da sam smanjila količinu sastojaka, pa je zato moja galeta manja, na žalost... Sledeći put ću sigurno praviti njenu veću meru (što i vama preporučujem), jer je kolač odličan!

I da potvrdim reči koje ona u šali kaže, a ja mislim ozbiljno - "nema greške kod teta Sneške!" 



Testo:
170 gr hladnog putera
1 žumance
70 gr šećera
prstohvat soli
2,5 kašike hladne vode
300 gr brašna
Fil:
oko 700 gr očišćenih kiselkastih jabuka
80 gr šećera
1 manji limun, sok i kora
50 gr suvog grožđa, natopljenog rumom
50 gr oraha, iseckanih
cimet, vanila, malo tucanog zvzdastog anisa
2,5 kašike džema od kajsija
I još:
1 belance 
malo prah šećera
1 kašika džema od kajsija
malo vrele vode

Priprema:


  • Umesiti testo od navedenih sastojaka, umotati u streč foliju i staviti u frižider na par sati da se dobro ohladi i stegne.


  • Jabuke očistiti, iseći na kockice(ili sitne komadiće), preliti limunovim sokom i posuti šećerom. 
  • Dinstati ih desetak minuta u soku koji puste. Ohladiti ih, pa dodati cimet, vanilu i malo anisa .


  • Uključiti rernu na 180°C. Na papiru za pečenje oklagijom testo razvući u krug prečnika 30-32cm. 
  • Unutrašnjost testa izbockati viljuškom i premazati džemom od kajsija. 
  • Na džem naneti jabuke, posuti ih orasima i suvim grožđem. 
  • Ivicu testa premazati umućenim belancetom, pa je preklopiti malo preko nadeva. Spolja testo isto premazati belancetom i staviti galetu da se peče 45-50 minuta. 


Toplu galetu samo po ivicama posuti prah šećerom, a fil od jabuka radi sjaja premazati džemom od kajsija razređenim sa malo vrele vode.




Adaptirano od SnežanaBG

петак, 10. април 2015.

Mramorna vaskršnja jaja




Obično dve-tri nedelje pred Vaskrs počnem da skupljam ljuske od luka, nek se nađu za svaki slučaj ;) Isprobala sam razne tehnike bojenja uskršnjih jaja, al mi je lukovina najmilija.  Ove godine sam planirala da jaja bojim starinski samo u lukovini i da ubacim po koji cvetić ili travku, ali me Internet odveo na drugu stranu... Videla sam more raznih ideja, ali me ova posebno zainteresovala jer je lukovina jedan od glavnih aktera, ali nije jedina u igri - služi za šaranje, a dodatno  se uključe i prehrambene boje po izboru. Dobiju se divna šarena jaja, a meni su lepa u koju god boju da ih dodatno obojim, jer tri vrste ljuske od luka im daju izgled mramora... 


Sastojci:
ljuske od crnog luka
ljuske od crvenog luka
ljuske od belog luka
prehrambena boja za jaja
voda, so, sirće
jaja


Ljuske od luka usitniti makazama iili u blenderu/secku. Jaja oprati. Svako jaje vlažno uvaljati u ljuskice, pa ga staviti na komad stare najlon čarape i dobro uvezati. Slagati ih u šerpu.
Naliti vodom, dodati malo soli i kuvati kad provri voda još 5-6 minuta. 
U međuvremenu pripremiti željene boje, dodati sirće, pa skuvana jaja staviti na nekoliko minuta da se oboje. Izvaditi ih na stare novine da se malo prohlade.


Iseći čvor i razmotati jaje iz komada čarape, očistiti ga od ljuski luka i ostaviti da se skroz ohlade. Premazati uljem ili nečim masnim da dobiju sjaj, ja sam ih premazala gijem (gee)



Dragi prijatelji, ovom prilikom svim pravoslavnim vernicima 
 koji u nedelju proslavljaju Vaskrs želim srećan praznik uz radosni pozdrav:

 "Христос Воскресе - Ваистину Воскресе"! 






Adaptirano sa LupoMarshall

четвртак, 09. април 2015.

Veliki Petak - post na vodi




Vernici koji poste ceo Vaskršnji post znaju sva pravila ovog posta koje propisuje Srpska Pravoslavna Crkva i toga se drže. 
Za ostale, koji žele da poste samo Veliki Petak na vodi, evo prikaza mojih recepata pogodnih ili prilagođenih za ovakav post. Bez ulja i ribe, znači posne čorbice, variva, hleb i slatkiši samo sa vodom, povrćem i voćem. Nekoliko posnih recepata sa ovog bloga jesu na vodi, a dosta njih uz sitne izmene mogu biti pogodni za ovu priliku. 


Na naslovnom kolažu su slike hrane pripremljene na vodi, pa nisu potrebne nikakve  izmene:


Priprema većine jela počinje dinstanjem luka, umesto na ulju dinstajte luk na vodi i to ovako: 



Luk iseckati, izručiti u šerpu i posoliti. Možete dodati list lovora i koje zrno bibera. Naliti sa malo vode, pa na srednjoj vatri dinstati dolivajući po malo vode svaki put kad primetite da je voda uvrila. Gotov je kad je mekan i kad malo promeni boju. Koristiti za čorbe, variva i sosove. 

U nekim receptima, jelima je dodavan ajvar koji treba zameniti sa pola kašičice aleve paprike, a tamo gde se jelu dodaju pavlaka ili rendani sir, izostaviti ih ili koristiti tofu (sir od soje) .

Sledeća jela mogu biti prilagođena za post na vodi, uz korišćenje dinstanog luka na vodi i pomenutih sitnih izmena (svako ime jela je link koji vodi na recept):



Čorba od bundeve sa čilijem i đumbirom - Dukan caponata - Vatreni vege čili

 

Lovački paprikaš od šampinjona - Tikvice na brzaka - Posno varivo od sočiva



Najbrži pasulj - Paradajz čorba sa ruzmarinom - Sladak kupus bez mesa


Iz ovih salata samo izbacite ulje i biće pogodne za post na vodi!



Ćaletova šarena salata - Minina salata sa narom - Salata od komorača i pomorandže



Dve salate sa pečenim paprikama - Grčka melitzano salata - Sušeni paradajz


Na ovu objavu se nadovezuje još jedna od 25. aprila 2016. godine:

 Veliki Petak - post na vodi / 2






Prošle godine sam pred Vaskrs i Veliki Petak postavila objavu sa predlogom jela pogodnih za post na vodi. Primetila sam da je objava dosta posećena, pogotovo uoči Badnjeg dana i sad pred prvu nedelju Vaskršnjeg posta. Da bih vernicima u nastupajućoj poslednjoj nedelji posta i za Veliki Petak "olakšala" pretraživanje bloga, ponovo ću na jednom mestu objediniti recepte koji su na vodi (bez ulja) ili koji uz malo ispravke to mogu biti, a koji se nastavljaju na recepte iz prošlogodišnje objaveI da napomenem, linkovi koji vode do recepata su imena jela ispisana ispod slika i crvene su boje.

Na naslovnom kolažu su slike slatkiša pripremljenih bez ulja (na vodi), pa nisu potrebne nikakve izmene (eventualno smanjiti količinu oraha): Posni kolač bez ulja -  Kuglice od urmi - Desert od bundeve Posni kolačići od banana i ovsenih pahuljica 


Pre prikaza recepata, samo da podsetim na dinstanje luka na vodi, čime obično počinje kuvanje većine jela :

Dinstani/prženi luk

Luk iseckati, izručiti u šerpu i posoliti. Možete dodati list lovora i koje zrno bibera. Naliti sa malo vode, pa na srednjoj vatri dinstati dolivajući po malo vode svaki put kad primetite da je voda uvrila. Gotov je kad je mekan i kad malo promeni boju. Koristiti za čorbe, variva i sosove. 
                         
U sledećim receptima luk, ostalo povrće i začine dinstati na vodi, dalje prema napisanom:       

Krompir paprikaš (lajt verzija) - Saag (spanać na indijski način)
Dinstana šargarepa sa leblebijama - Vegetarijanska paelja
(izostaviti kobasice od soje) 

U sledećim jelima i salatama izostaviti ulje (ili ulje i sir):

Topla salata od krompira, kapara i rukole - Salsa od pečenih tikvica i golice 


Brokoli i batat u hartiji - Salata od sočiva - Brokoli pasta

U sledećem receptu mleko zameniti vodom (ili koristiti biljno mleko).

Svileni krem od pirinča 

Od smrznutih paprika i smrznutih rendanih dunja možete napraviti slatko, odnosno kitnikes..

Pikantno slatko od paprika - Kitnikes