Странице

уторак, 5. април 2016.

Paradajz punjen tunjevinom



Zanimljivo jelo od svega par sastojaka. Recept sam videla u francuskoj kulinarskoj emisiji Côté Cuisine (kod nas prevedene kao Lepša strana kuhinje) koju na kanalu France 3 vodi Eric Roux, novinar i kulinar. On je nekoj od epizoda sa još jednim kolegom kuvarom nešto u činijici brljkao i gnječio, time punio paradajz i stavljao ga da se peče..
Inače mi je uvek smešno kada taj voditelj ručnom minijaturnom kamerom sav važan snima ulazak i izlazak jela u/iz rerne, pa se sav uzbuni i uzvrti ko mlada. Tada me mnogo podseća na Teletabise, koji užurbano pomoću nekih aparatića i cevčica (koje još imaju i oči!) puni ushićenja u svojoj kućici spremaju omiljeni puMing... :) 

Elem, na kraju emisije sam videla popis sastojaka i brzinski zapisala recept. Ovo jelo je od namirnica koje je lako nabaviti, a ostalo su ulje i začini. Fino je kao predjelo, lagani ručak ili večera.. 


Sastojci:
200 gr kuvanog krompira
160 gr tunjevine u salamuri (vodi)
4 paradajza
malo vlašca i peršuna
so, biber
maslinovo ulje

Priprema:



  • Paradajz oprati, odseći mu vrh kao poklopčić, idubiti i malčice posoliti.
  • Izgnječiti krompir i tunjevinu, dodati seckani vlašac i peršun, ulje, pososliti i pobiberiti.
  • Paradajz puniti masom od ribe i krompira i poklopiti odsečenim  vrhom. Poprskati odozgo sa još malo ulja.
  • Peći na srednjoj rešetki rerne 20 min na 160°C.


Ja sam uz ovaj punjeni paradajz jela malo zelene salate sa rukolom i pijuckala hladno belo vino.. Nadev je fino kremast, paradajz osvežavajući, tako da ću ovo sigurno često praviti jer je ukusno i brzo gotovo.  

























10 коментара:

  1. Paradajz je moje najomiljenije voće ili povrće i mogu ga uvijek jesti. Ovo je baš odlična ideja za još jedno lagano i odlično jelo. Moram isprobati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti! Drago mi je da ti se recept sviđa, biće mi drago da ga isprobaš.. ♥

      Избриши
  2. Dopada se i meni ovaj recept kao varijacija na tradicionalno punjenje , koje obično koristim

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dubravka, hvala ti ♥ Zgodna je ova verzija, pogotovo ako ti pretekne kuvani krompir.. Onda se očas posla spremi, a čak može da se ne peče paradajz i da bude osvežavajuće hladno (pred)jelo :)))

      Избриши
  3. Bardzo mi się podoba Twój przepis. Ciekawi mnie ten smak, muszę koniecznie spróbować :) Pozdrawiam cieplutko!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, raduje me da ti se dopada recept.. Biće mi drago da ga isprobaš!
      Pozdravljam te puno ♥

      Избриши
  4. Svidja mi se ideja za krompirom i sto se peku u rerni, nedavno sam slicno punila paradajzice ali smo ih poruckali kao salatu, u svezem izdanju, verujem da ovako peceni postanu divnoo mekani.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obožavam pečeni paradajz, ima mi skroz drugačiji šmek nego sirovi (koji isto tamanim)! Obe varijante su mi ok, ovaj put sm pekla, sledeći ću pola-pola, da uporedim :))) Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  5. Одговори
    1. Aleks, u pravi si - letnji recept, mada može da se sprema i cele jeseni dok traje domaći paradajz. Sa ovim "plastičnim" nije to to.. Hvala ti ♥

      Избриши