Странице

четвртак, 1. децембар 2016.

Čorba od praziluka i krompira



Obična ili neobična, na vama je da izaberete.. Ako želite klasičan ukus, koristite kao sastojak neutralnu tečnu pavlaku. Ako ste radije za nove kombinacije, dodajte kokosovo mleko i uživajte! Ne moram ni da kažem kako sam ja, vidi se na slikama, a i zna se da volim neobično..


Kokosovo mleko može da se kupi, a može i da se napravi domaće. 😊 Napravi se tako što se 50 gr kokosovog brašna prelije sa 300 ml provrele vode, poklopi i ostavi sat - dva da odstoji. Onda se sve izruči u blender, dobro izmiksa, procedi kroz gazu i to bi bilo sve! Njegovim dodavanjem se od obične dobije čorbica sa egzotičnim šmekom, pa ko voli.. Ostali sastojci su obični, jeftini i svima dostupni. Čorba je posna, a i pogodna za vegane.


Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja 
350 gr očišćenog praziluka 
350 gr očišćenog krompira (belog) 
1 l vode 
1 češanj belog luka (ili 1/2 kašičice u prahu) 
2 kašičice domaćeg dodatka jelima
1 list lovora po ukusu bibera i soli 
100 ml kokosovog mleka
(ili tečne neutralne pavlake za kuvanje) 

za posluživanje: 
sececkani peršun, ili aleva paprika (dimljena), ili listići kokosa 
limun - sok

Priprema:


  • Očišćeni i dobro oprani praziluk iseći na kolutove. Propržiti ga na ulju par minuta, pa dodati krompir isečen na kockice. 
  • Naliti luk i krompir vodom da ogreznu, dodati lovor, domaći dodatak jelima i beli luk. Kuvati 20 - 30 minuta dok povrće ne omekne. 
  • Skloniti sud sa vatre, izvaditi lovorov list i malo prohlađenu čorbu usitniti štapnim mikserom (ili u blenderu). Uliti ostatak vode, posoliti i pobiberiti po ukusu i vratiti na vatru da provri. 
  • U gotovu čorbu dodati kokosovo mleko (ili tečnu neutralnu pavlaku) i još malo izmiksati. 


Poslužiti odmah! Čorbu možete posuti seckanim peršunom ili posuti sa malo aleve paprike (dimljene). Ja sam u čorbu nakapala još i limunov sok, a odozgo pobacala i malo kokosovih listića..  



Ovo je na Coolinarici bio recept dana 7. novembra 2017. godine