Странице

субота, 25. март 2017.

Patatas bravas - krompir u aromatičnom sosu



Blog "Kuhinjske priče" je jedan od mojih najomiljenijih i baš redovno ga pratim, a piše ga draga prija Gordana koja već dugo živi u Danskoj. Na blogu najviše piše o hrani, ali i o mnogim detaljima života u Danskoj, kao i o zanimljivostima iz celog sveta. Interesantni su njeni utisci sa putovanja, sa kojih obavezno kao suvenir donese recept za jelo koje je specifično za podneblje gde je boravila..


Za patatas bravas kaže da je "tradicionalno špansko jelo koje je jednostavno nezaobilazno kako u španskim kuhinjama, tako u restoranima i sastavni je dio svakog tapas menija.." Inače je tapa naziv za malu porciju bilo kojeg jela španske kuhinje, a u Španiji je po nekoliko zalogaja od više raznih jela uobičajno kao laki obrok u podne, jer je zbog tople klime tamo glavni obrok večera..

U osnovi ovog tapasa je pečeni krompir preliven pikantnim sosom od paradajza, a koji može biti začinjen različitim dodacima: vinom, sirom, majonezom ili začinima poput kumina i šafrana. Nisam odolela ovom jelu - em se jednostavno priprema, em je mnoooogo ukusno. Obzirom da na ovaj način spremljen krompir može biti i kompletno jelo, ima sve moje preporuke i onima koji su vegani ili koji poste.


Sastojci:
1 kg krompira
malo soli
po potrebi maslinovo ulje
za sos:
1 konzerva seckanog paradajza
1-2 kašike maslinovog ulja
1 češanj belog luka
po ukusu bibera i soli
po ukusu dimljene ili obične mlevene paprike
1 kašičica paradajz pirea
malo bibera i čili praha
2 kašike seckanog peršuna
1 dl belog vina (može i crno)

Priprema:


  • Krompir oljuštiti i iseći na krupnije komade (mladi samo dobro oprati!). Posoliti, preliti uljem i promešati. Staviti u sud da se peče nekih 30-40 minuta na 200°C, odnosno da porumeni i bude hrskav.
  • Dok se krompir peče, pripremiti sos: u tiganj sipati ulje i na hladno dodati beli luk, zagrejati i propržiti da luk zamiriše, ali da ne pregori! Dodati paradajz iz konzerve i kuvati dok se ne zgusne, pa dodati začine. Kad je skoro gotovo, umešati kašičicu paradajz-pirea, kašiku peršuna i vino i kuvati da baci još koji ključ.
  • Sos preliti preko pečenog krompira i posuti preostalim seckanim peršunom. 

A onda, viljuške u ruke i na uživanje! Kompir možete poslužiti kao laki obrok (ručak/večera) uz  sezonsku salatu i sir, ili kao prilog nekom jelu. Jelo sa slika sam pravila sa mladim krompirima (pola mere) i jela ga uz feta sir i mladi luk.