Странице

среда, 15. март 2017.

Začinjeni karfiol iz rerne



Od kako sam pre par godina otkrila karfiol pečen u rerni drugačije ga ne spremam. Lakše mi je (a i ukusnije) nego da ga kuvam, pa onda još jednom termički obrađujem, bilo da ga pohujem ili gratiniram. Ovaj današnji recept je nadogradnja onog ranijeg jednostavnog, a jelo koje se dobije ima divan orijentalni šmek i vole ga čak i oni koji inače nikako ili nerado jedu karfiol..
Isprobala sam ga po Radinom receptu sa Coolinarike još u junu, slikala (čak je jedna slika bila izdvojena kao slika dana) i nemam pojma zašto mi ranije nije palo na pamet da ovde podelim taj recept..

Intenzivna žuta boja ovog jela je od kurkume, koja preovlađuje u mešavini začina u kojom se karfiol oblaže. O lekovitosti ovog začina znaju već i ptice na grani, pa da ja ne prodajem pamet i prepisujem već viđeno, pogledajte šta o ovom začinu piše Wikipedia. Od ostalih orijentalnih začina u ovoj mešavini koju sam koristila su još i đumbir, cimet i kumin, a domaće "boje" brane beli luk i ljuta papričica. 😊


Ovo je na Coolinarici bila slika dana 20. juna 2016. godine

Sastojci 
1 glavica karfiola 
2 kašike maslinovog ulja 
3/4 kašičice kurkume u prahu 
1/2 kašičice soli 
1/4 kašičice mlevene (ljute) paprike
1/4 kašičice kumina 
1/4 kašičice belog luka u prahu
1/4 kašičice đumbira u prahu 
1/4 kašičice cimeta 

Priprema:



  • Karfiol podeliti na cvetiće - manje ostaviti cele, a veće preseći na pola. Ubaciti ga u veći sud.
  • Sve začine sipati u manju činijicu i mešanjem sjediniti. 
  • Karfiol preliti maslinovim uljem i dobro promešati, pazeći da svaki cvet bude dobro nauljen. 
  • Dodati mešavinu začina i opet sve dobro promešati.
  • Izručiti začinjeni karfiol u tepsiju pokrivenu papirom za pečenje, sa presečenom stranom cvetića prema dole.
  • Peći 20 - 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Na pola pečenja promešajte karfiol.


Pečeni karfiol prebaciti na tanjir za posluživanje i posuti sveže seckanim peršunom. Servirati kao prilog, a može i kao samostalno jelo sa dosta sezonske salate. 

Odličan je sa prelivom od mešavine grčkog jogurta, limunovog soka i sveže seckanog peršuna (listića korijandera). U dane posta (ili u veganskoj ishrani) ovaj preliv zameniti Thinom - sosom od tahinija.