Странице

петак, 15. децембар 2017.

Posni slavski kolač




Iako naša slava Miholjdan pada u vreme kada nije post (12. oktobar), ako je slava sredom ili petkom slavski kolač pripremam po crkvenim pravilima, odnosno pravim ga posnog. O slavskom kolaču sam već pisala ranije, a kako često mesim i ovaj posni (čak i kada nisu posni dani, jer ga svi rado jedemo uz slavski ručak umesto hleba), želim da podelim sa vama način kako ga ja spremam. 
Uglavnom testo pravim kao moju fokaču (sa manjim izmenama), a ispečeno je kao penica, jer mu kisela voda umesto obične kao i ulje daju divnu mekoću..

Sastojci:
500 gr brašna
20 gr svežeg kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
250 ml kisele (gazirane) vode 
5 kašika ulja

za ukrase:
40 gr brašna
40 gr gustina
malo soli
malo vode

za premazivanje:
1 dl vode
1 ravna kašika brašna

Priprema:
  • Kvasac razmutiti u malo mlake kisele vode, dodati šećer i ostaviti da zapeni. U brašno dodati so, nadošli kvasac, ulje i ostatkom vode zamesiti srednje mekano testo (ko ima svetu vodicu neka deo vode zameni njome).  Ukoliko je testo tvrdo (nisu ni sva brašna ista), doliti još malo vode i još malo ga mesiti. Pokriti  ga i ostaviti da se diže dok se ne udvostruči.


  • Dok testo raste, zamesiti u manjem sudu brašno i gustin sa malo vode i malo soli, da se dobije tvrđe testo. Umotati u streč foliju i ostaviti da se odmori pola sata na hladnom mestu. Zatim ga razvući tanko, pa pečatima sa slovima ИС-ХС-НИ-КА utisnuti 5 poskurica i oštrim nožem pažljivo ih iseći i odvojiti. Od ostatka tvrdog testa praviti još ukrasa - ptice, listiće, cvetiće, klasje, burad, grozdove.. Staviti ih na stranu da se malo prosuše. Ukrasi se mogu napraviti i ranije.
  • Sud za pečenje (ili duboku šerpu) precnika 20 cm i dubine 8-10 cm podmazati dobro uljem, a na dno staviti papir za pečenje.
  • Na pobrašnjenoj radnoj površini premesiti naraslo testo, pa odvojiti 150 gr. Od ostatka testa praviti 8 kuglica (svaka po 72 gr) i u krug ih stavljati u sud (uz stranicu) i 4 manje kuglice (po 30 gr) koje idu u sredinu. Premazati testo premazom od vode prokuvane sa kašikom brašna. Uz stranicu suda na kuglice staviti listiće. Ostaviti testo 15 minuta da raste.

nepečeni posni kolač iz 2013.

  • Odvojenih 150 gr testa premesiti i podeliti na 5 kuglica (30 gr) koje u obliku krsta stavimo na kolač (ili kazaljke sata na 3-6-9-12 plus jedna u sredinu) i premažemo i njih premazom od vode prokuvane sa brašnom.
  • Na ovih 5 kuglica staviti poskurice, a u poskuricu u sredini zabosti pola čačkalice. Između kuglica i po celom kolaču rasporediti ostale ukrase. Poskurice i ukrase ne premazivati.
  • Ukljuciti rernu na 200°C , pa narasli kolač staviti da se peče. Posle 10 minuta temperaturu smanjiti na 180°C. Peći još 40 minuta, a na pola pečenja pokriti alu-folijom da ukrasi ostanu svetli. Kod mene je kolač uvek doooobro pečen, pa i ukrasi budu malčice preplanuli. Ukoliko se koristi rerna sa ventilatorom, temperaturu i vreme pečenja smanjiti).


Ispečeni kolač pažljivo izvaditi iz suda i staviti na rešetku da se hladi. Iz ohlađenog kolača oprezno izvući iz središnje poskurice čačkalicu i u rupicu zabosti grančicu sitnog bosioka.
I kao što rekoh ranije u onom drugom receptu, pre mešenja kolača ja se prekrstim, a ko ima osvećenu vodu dobro je da malo doda u slavski kolač. Ukoliko vam preostane malo testa (meni je uvek knap i bude u gram kako sam napisala) napraviti male kuglice i ubaciti između većih. 
Inače je običaj da svaki gost dobije parče slavskog kolača, makar i najmanje.. Mi inače u slast pojedemo i poskurice i ostale krckave ukrase.