Странице

понедељак, 18. децембар 2017.

Salata od tunjevine i avokada



Džoker salata za razne prilike - kao deo posne slavske trpeze, za iznenadne goste, ili lagani brzinski obrok kada nemate vremena za nešto komplikovanije.
Dekorativna je, posebno ako se posuži u izdubljenoj ljusci avokada, napravi se za deset/petnaest minuta i odličnog je ukusa! Sigurna sam da će se salata svideti i najprobirljivijima, jer su i moji gosti kojima sam je poslužila bili oduševljeni.. 

Sastojci:
1 avokado 
1 konzerva tunjevine u komadima (oko 180 gr)
1 limun - sok 
1 glavica ljubičastog luka 
1 kašika maslinovog ulja 
po ukusu soli i bibera


Priprema:
  • Prepoloviti po dužini avokado, pažljivo odstraniti košticu, pa ga izdubiti kašikom i meso iseći na kockice.
  • Iseckati luk na kockice, pa ga u činiji pomešati sa komadima tunjevine, avokadom, limunovim sokom i maslinovim uljem. 
  • Smesu posoliti i pobiberiti po ukusu.
  • Ljuske avokada napuniti dobijenom salatom i dekorisati po želji vlašcem ili listićima peršuna.

Ako ne želite da je servirate u ljusci, sipajte je i poslužite u činijicama. Salata je fina kao predjelo, kao deo hladnog bifea, ili kao lagani glavni obrok. Pravila sam je više puta sebi za ručak i uživala uz čašicu vina. 🍷