уторак, 28. март 2017.

Čiček pogačice






Čiček (çiçek) je na turskom cvet, ali i lično ime. To je jedna od prvih reči koju sam upamtila gledajući ponekad njihove serije (ima i onih koje nisu sladunjave sapunice, nego su baš moderne i zanimljive). Reč čiček lako "ulazi" u uši, pa sam zato ostavila originalno ime ovim cvetnim pogačicama.. 

Videla sam ih na YouTube i na FB (tamo su bile na arapskom!), prevela sam nekako sastojke za testo i malo ih sredila po svom ukusu, a na video klipu se odlično vidi postupak izrade cvetića. Posle je bila igrarija, ko' kad sam bila klinka i mesila od plastelina ili od blata kolače za lutke..


Sastojci:
1 kocka (40 gr) svežeg kvasca
1 kašičica šećera
5 čaša (700 gr) brašna
1 kašičica soli
1 čaša (200 ml) mleka
1 čaša (200 ml) vode
1/2 čaše (100 ml) ulja
1 jaje + 1 za premazivanje

nadev:
5-6 maslina (crne i/ili zelene)
5-6 čeri paradajza (može i sušeni)
1-2 paprike (zelena ili crvena) ili feferone
100 gr rendanog sira (kačkavalja)
po želji perca mladog luka

Priprema:



  • Prosejati brašno (može bilo koja vrsta brašna) i so u dublji sud. Kvasac i šećer razmutiti u pola čaše mlake vode i sipati u udubljenje napravljeno u brašnu, pa ostaviti da kvasac zapeni.
  • Dodati jaje i ulje, pa mlekom i preostalom vodom zamesiti testo, pokriti ga i ostaviti da raste na toplom mestu tridesetak minuta. Premesti testo i podeliti ga na 24 jufkice (pravila sam pola mere i pekla 2 x 6 cvetića).


  • Čašom za vodu pritisnuti jednu jufkicu po sredini da se malo spljeska, a okolo nje oštrim nožem zaseći višak testa na 12 rezova. Jedan prevrnuti na levo, drugi na desno, pa ih spojiti i prstima prilepiti. Tako uraditi sa ostalim zarezanim testom - dobiće se 6 latica. Na isti način spremiti ostale jufkice. 


  • Cvetiće ređati na pleh pokriven pek papirom. Sredinu svakog ispuniti maslinama i percima mladog luka seckanim na kružiće, komadićima paprike i paradajza, a sve odozgo posuti rendanim sirom. Latice premazati umućenim jajetom (ili belancetom, ili mlekom).
  • Peći cvetiće 20 - 25 minuta na 200°C dok se lepo ne ispeku i porumene.


Toplo pecivo poslužiti za doručak, užinu, ili večeru. Uz njih fino ide kefir, a popodne može i pivo, crno.. 😋 Lep su ukras na prazničnom stolu, pa ih preporučujem za Vaskrs.  

Moguće je da se napravi i posna varijanta tako što će se napraviti testo samo sa uljem, bez jaja i mleka, a odozgo izostaviti sir... Pogledati ovde -> klik





субота, 25. март 2017.

Patatas bravas - krompir u aromatičnom sosu





Blog "Kuhinjske priče" je jedan od mojih najomiljenijih i baš redovno ga pratim, a piše ga draga prija Gordana koja već dugo živi u Danskoj. Na blogu najviše piše o hrani, ali i o mnogim detaljima života u Danskoj, kao i o zanimljivostima iz celog sveta. Interesantni su njeni utisci sa putovanja, sa kojih obavezno kao suvenir donese recept za jelo koje je specifično za podneblje gde je boravila.. 

Za patatas bravas kaže da je "tradicionalno špansko jelo koje je jednostavno nezaobilazno kako u španskim kuhinjama, tako u restoranima i sastavni je dio svakog tapas menija.." Inače je tapa naziv za malu porciju bilo kojeg jela španske kuhinje, a u Španiji je po nekoliko zalogaja od više raznih jela uobičajno kao laki obrok u podne, jer je zbog tople klime tamo glavni obrok večera..

U osnovi ovog tapasa je pečeni krompir preliven pikantnim sosom od paradajza, a koji može biti začinjen različitim dodacima: vinom, sirom, majonezom ili začinima poput kumina i šafrana. Nisam odolela ovom jelu - em se jednostavno priprema, em je mnoooogo ukusno. Obzirom da na ovaj način spremljen krompir može biti i kompletno jelo, ima sve moje preporuke i onima koji su vegani ili koji poste.

I još da ispričam moju bruku - patatas bravas po Gordaninom receptu sam pravila još u maju prošle godine, slikala i objavila recept na Coolinarici, pravila još koji put u toku leta i na njega sam skroz zaboravila.. 😯 Onomad vidim kod Pomoravke recept za patatas bravas u dugoj verziji (sa jajima) i setim se recepta koji još uvek nisam ovde "okačila". I evo ga sad!


Sastojci:
1 kg krompira
malo soli
po potrebi maslinovo ulje
za sos:
1 konzerva seckanog paradajza
1-2 kašike maslinovog ulja
1 češanj belog luka
po ukusu bibera i soli
po ukusu dimljene ili obične mlevene paprike
1 kašičica paradajz pirea
malo bibera i čili praha
2 kašike seckanog peršuna
1 dl belog vina (može i crno)

Priprema:


  • Krompir oljuštiti i iseći na krupnije komade (mladi samo dobro oprati!). Posoliti, preliti uljem i promešati. Staviti u sud da se peče nekih 30-40 minuta na 200°C, odnosno da porumeni i bude hrskav.
  • Dok se krompir peče, pripremiti sos: u tiganj sipati ulje i na hladno dodati beli luk, zagrejati i propržiti da luk zamiriše, ali da ne pregori! Dodati paradajz iz konzerve i kuvati dok se ne zgusne, pa dodati začine. Kad je skoro gotovo, umešati kašičicu paradajz-pirea, kašiku peršuna i vino i kuvati da baci još koji ključ.
  • Sos preliti preko pečenog krompira i posuti preostalim seckanim peršunom. 

A onda, viljuške u ruke i na uživanje! Kompir možete poslužiti kao laki obrok (ručak/večera) uz  sezonsku salatu i sir, ili kao prilog nekom jelu. Jelo sa slika sam pravila sa mladim krompirima (pola mere) i jela ga uz feta sir i mladi luk. 





понедељак, 20. март 2017.

Rižot sa spanaćem





Recepata za rižot na našim blogovima ima koliko vam duša hoće, sa jednim ili više dodataka, ali ovako jednostavnih samo sa spanaćem je baš malo.. A protekle zime sam se navadila da ga spremam baš ovako! Našla sam fini smrznuti spanać u listovima, pa se jelo skoro uopšte ne razlikuje od onog koje se napravi sa svežim spanaćem. 

Ranije sam pisala da ne volim jela sa obiljem sastojaka, gde se na kraju ne zna šta je u tanjiru - iz tih jela izuzimam samo đuveč! Takođe sam pominjala da rižot ima svoj redosled spremanja koji garantuje savršeno jelo. Većina kuva pirinač odvojeno od sastojaka za rižoto pa na kraju sve pomeša, što je najveća greška kod pripreme! 


Ovo je na Coolinarici bila slika dana 27. marta 2017. godine

Kažu da za se uspešan rižotreba pridržavati i sledećih saveta: 
- ne ispirati pirinač (osim ako nije sumnjivog porekla), jer se ispiranjem gubi skrob iz pirinča koji daje kremastu sitruktru. 
- pirinač se mora glazirati na masnoći kako bi postala "staklast" jer skrob iz pirinča drugačije reaguje.
tečnost se dodaje postepeno - većina tečnost u pirinač dodaje odjednom što je velika greška. 
- dodavanje putera na kraju (ni slučajno margarin!), kako bi pirinač dobio konkretnu teksturu i boju, a sastojci rižota se povezali. 
- koristiti adekvatni pirinač i ne kuvati ga odvojeno. Pirinač kraćeg zrna u pravilu je za rižota jer je sa više skroba i kremastiji. Tu spadaju italijanske sorte Arborio, Carnaroli, Maratelli i Vialone Nano. Pirinač Arboro je po ceni svima dostupan, dok su osvale tri sorte skuplje. Kod nas se praktikuje i upotreba kočanskog pirinča.


Sastojci:
160 gr pirinča sitnog zrna (Arborio, kočanski)
1-2 kašike maslinovog ulja
1 kašika prženog luka (ili manja glavica sirovog)
1/2 češnja belog luka
900 ml supe od povrća (voda+dodatak jelima)
120 gr smrznutog spanaća u listovima (ili 200 gr svežeg)
malo muskatnog oraščića
soli po ukusu
1 kašika putera
30 gr parmezana

Priprema:



  • U lončiću napraviti supu od vode i mlevenog začinskog povrća (ili kocke po želji). Smrznuti spanać izvadti iz friza i ostaviti na sobnoj temperaturi.
  • Na ulju propržiti luk, dodati pirinač i njega mešajući propržiti oko jednog minuta da zastakli..
  • Uliti 2 kutlače vrele supe, smanjiti vatru i mešajući kuvati dok pirinač ne upije tečnost. Dodati nove 2 kutlače supe i nastaviti sa kuvanjem pirinča i dolivanjem supe dok zrna ne omeknu, ali da ostanu al dente (ukupno se rižot kuva oko 15 minuta).


  • Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodati u rižot spanać, promešati, posoliti, pobiberiti i začiniti rendanim muskatnim oraščićem. Kuvati da se sastojci lepo sjedine, a rižot bude fino kremast.. Umesto smrznutog, u sezoni  koristiti sveži spanać koji treba blanširati, krupno naseći i ubaciti u rižot 5 minuta pre kraja kuvanja.
  • Sud skloniti sa vatre, dodati kašiku putera i energično ga umešati ga u masu (to dodatno oslobađa skrob i dobije se baš kremasti rižot). Ubaciti i polovinu spremljenog parmezana i sve dobro promešati.
  • Ostaviti jelo da odstoji minut-dva i odmah poslužiti kao predjelo sa ostatkom rendanog parmezana.


Smrznuti spanać koji sam nabavila je baš krupnih listova i meni je lepši nego onaj sitno seckani za pire. 
Ko posti, puter i parmezan neka izostavi, svejedno je ukusno i bez ta dva sastojka. To onda nije "pravi" rižot, ali ko mari.. važno je da je fino!





среда, 15. март 2017.

Začinjeni karfiol iz rerne






Od kako sam pre par godina otkrila karfiol pečen u rerni drugačije ga ne spremam. Lakše mi je (a i ukusnije) nego da ga kuvam, pa onda još jednom termički obrađujem, bilo da ga pohujem ili gratiniram. Ovaj današnji recept je nadogradnja onog ranijeg jednostavnog, a jelo koje se dobije ima divan orijentalni šmek i vole ga čak i oni koji inače nikako ili nerado jedu karfiol. Isprobala sam ga po Radinom receptu još u junu, slikala (čak je jedna slika bila izdvojena kao slika dana na Coolinarici) i nemam pojma zašto mi ranije nije palo na pamet da ovde podelim taj recept..

Intenzivna žuta boja ovog jela je od kurkume, koja preovlađuje u mešavini začina u kojom se karfiol oblaže. O lekovitosti ovog začina znaju već i ptice na grani, pa da ja ne prodajem pamet i prepisujem već viđeno, pogledajte šta o ovom začinu piše Wikipedia. Od ostalih orijentalnih začina u ovoj mešavini koju sam koristila su još i đumbir, cimet i kumin, a domaće "boje" brane beli luk i ljuta papričica. 😊


Ovo je na Coolinarici bila slika dana 20. juna 2016. godine

Sastojci 
1 glavica karfiola 
2 kašike maslinovog ulja 
3/4 kašičice kurkume u prahu 
1/2 kašičice soli 
1/4 kašičice mlevene (ljute) paprike
1/4 kašičice kumina 
1/4 kašičice belog luka u prahu
1/4 kašičice đumbira u prahu 
1/4 kašičice cimeta 

Priprema:



  • Karfiol podeliti na cvetiće - manje ostaviti cele, a veće preseći na pola. Ubaciti ga u veći sud.
  • Sve začine sipati u manju činijicu i mešanjem sjediniti. 
  • Karfiol preliti maslinovim uljem i dobro promešati, pazeći da svaki cvet bude dobro nauljen. 
  • Dodati mešavinu začina i opet sve dobro promešati.
  • Izručiti začinjeni karfiol u tepsiju pokrivenu papirom za pečenje, sa presečenom stranom cvetića prema dole.
  • Peći 20 - 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Na pola pečenja promešajte karfiol.


Pečeni karfiol prebaciti na tanjir za posluživanje i posuti sveže seckanim peršunom. Servirati kao prilog, a može i kao samostalno jelo sa dosta sezonske salate. 

Odličan je sa prelivom od mešavine grčkog jogurta, limunovog soka i sveže seckanog peršuna (listića korijandera). U dane posta (ili u veganskoj ishrani) ovaj preliv zameniti Thinom - sosom od tahinija.







петак, 10. март 2017.

Vrh kocke






Pored mene bi svi časopisi propali, ništa već dugo ne kupujem.. Davno sam, još kao dete, kupovala Politikin zabavnik, kasnije kao cura Tinu i Bazar, od stranih Mari Kler i muzičke časopise Melodi mejker i Bravo. Posle su me sasvim druge vrste opuštanja zanimale, časopise sam izgustirala. Dešavalo se da mi padne šaka neki tuđi već pročitani i ja ga prelistam, ali uglavnom sam i dalje prema njima skroz nezainteresovana i ravnodušna..
Zato ja recepte nikada ne "pokupim" iz časopisa. Ili mi ih došapne neka drugarica ili rođaka, a često ih pronađem švrljajući po Internetu ili na kuvarskim TV kanalima. 


Ovo je na Coolinarici bila slika dana 16. marta 2017. godine

Ove božanstvene kocke sam videla pre par dana premijerno na TV u emisiji Hrana i vino i oborile su me s' nogu. Već kod nabrajanja sastojaka kolač mi se dopao - orasi, čokolada, vanila, marmelada od bresaka.. 😋 A još kada sam videla da u nadevu ima puno ruma koji moj Zoki obožava u kolačima, uopšte nije bilo dileme da li da ga pravim ili ne. I bila sam u pravu - kolač je raskošnog ukusa, a očaravajuće miriše do neba!

Sastojci:
4 jajeta
100 gr šećera u prahu
150 gr putera
2 kašike kakaa
1 kesica praška za pecivo
3 kašike brašna
150 gr mlevenih oraha

nadev:
200 gr džema od bresaka
150 gr mlevenih oraha
150 gr šećera u prahu
2 kesice vanil-šećera
100 ml ruma
200 gr čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Priprema:


  • Odvojiti belanca od žumanaca i belanca mikserom ulupati u čvrst sneg.
  • U sud sa žumancima dodati puter i šećer u prahu i mikserom umutiti da se dobije penasta masa. U umućenu masu sipati suve sastojke (brašno, pzp, orahe i kakao) i lopaticom sjediniti. Na kraju dodati ulupan sneg od belanaca i blagim prevrtanjem mešati dok se sve ne sjedini.
  • Pravougaoni pleh (ili tepsiju 32 x 20 cm) podmazati i posuti brašnom, pa u njega izručiti masu i poravnati je. Peći 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečeno testo ohladiti.


  • U sud sa mlevenim orasima dodati šećer u prahu, vanil-šećer i rum. Sve dobro izmešati kašikom.
  • Ohlađeno testo premazati marmeladom od bresaka/kajsija i odozgo naneti fil od oraha. Rukama utapkati orah u marmeladu da se zalepi.
  • Rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu i ulje, sve dobro promešati i ravnomerno premazati preko kolača.


Ohlađen kolač seći zagrejanim nožem na kocke - nož prvo pod mlaz vruće vode ispod česme, pa onda brisanje i sečenje. I tako za svaki rez.. Kome česma nije blizu može da sipa vruću vodu u sud i da nož zagreje u vodi, a onda brisanje, sečenje.. Kocke složiti na tacnu, dekorisati po želji i poslužiti. Mi smo uživali u ovom kolaču uz popodnevnu kafu i desertno vino.



U originalnom receptu je fil od oraha pre nanošenja na marmeladu rastresit i utapka se u nju, a odozgo učvrsti rastopljenom čokoladom. Meni se omaklo više ruma, onog alkoholnog, pa mi je fil sa orasima bio malo ređi.. Nismo se bunili, samo smo bili još veseliji posle kolača! 😊






понедељак, 06. март 2017.

Falafel






Falafel sam pravila i od kuvanih leblebija i od nekuvanih, i došla do zaključka da su to dve potpuno različite stvari što se tiče ukusa i to u korist nekuvanih! Iako izgleda da je lakša priprema od kuvanih u praksi nije tako, a struktura i ukus su mnogo bolji sa sirovim, samo natopljenim u vodi. U Gardianu pominju da se na Bliskom istoku falafel sprema kako od leblebija, tako i samo od boba, a često i od mešavine ove dve mahunarke. Opredelila sam se ovaj put samo za leblebije, plus sam kuglice uvaljala u susam kako to radi moj miljenik Otolengi..

Neki će reći da je zdravije pečenje u rerni umesto u prženja u ulju i biće skroz u pravu, ali ovo se jelo barem kod nas ne sprema svakodnevno (ja ga pravim jednom u mesec-dva dana) i sigurno manje škodi od pomfrita, uštipaka ili prženica, a koji su mnogima baš često na jelovniku.


Sastojci

200 gr suvih sirovih leblebija
1/2 većeg crvenog luka (ili 1 manji)
2 manja čena belog luka 
2 kašike seckanog svežeg peršuna (ili korijandera)
1 kašika brašna (kod mene je raženo) 
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice mlevenog kumina
1/2 kašičice mlevenog semena korijandera
1/2 kašičice aleve paprike
so i biber po ukusu
2-3 kašike susama (po želji)
ulje za prženje (oko 3 dl)

Priprema:




  • Leblebije oprati, staviti u dublji sud i naliti sa dosta vode. Ostaviti da odstoje natopljene preko noći da zrna nabubre. Sutradan ih dobro ocediti i višak vlage upiti kuhinjskom krpom.
  • U multupraktik ubaciti leblebije, krupno sečeni crveni luk, beli luk, peršun, začine i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pulsirati da se sve usitni i sjedini. Masa treba da je sitno zrnasta (nikako da bude pire, nego rastresita kao kus-kus). Prebaciti je u odgovarajući sud i poklopiti streč folijom.


  • Odložiti masu u frižider da odstoji minimum 30 minuta, pa od mase praviti kuglice (moje su prečnika 4 cm, težine oko 30 grama). Ukoliko se pri oblikovanju raspadaju dodati još malo brašna. Po želji svaku kuglicu uvaljati u susam.
  • Sipati dosta ulja u sud u kome će se falafel pržiti (oko 5 cm visine). Preporučujem manji dublji sud i prženje u više partija. Na zagrejanom ulju pržiti kuglice 2-3 minuta dok lepo ne porumene sa svih strana. 
  • Pržene kuglice vaditi rešetkastom kašikom i ređati na kuhinjski papir koji će da upije višak masnoće.



Uz falafel se jede pita-hleb (vrsta tankih somuna, nalik na tortilje), sveže seckano povrće ili turšija i neki preliv - uglavnom su to humus ili Thina. Ja sam pravila ovaj drugi preliv od tahinija, limuna, vode, belog luka i začina. Malo sam ga više razredila, ali je svejedno bio vrhunski ukus..


Od ovih sastojaka dobila sam 18 mirišljavih kuglica, spolja divno hrskavih, a unutra rastresitih i mekanih. Ovako spremljene su pogodne i za one koji poste, kao i za vegane.



Inače se falafel češće pravi bez valjanja u semenke susama, meni se više dopalo ovako - 
em lepše izgleda, em je ukus još bolji!