Странице

понедељак, 26. фебруар 2018.

Kiseli kupus bez mesa



Godinama ga ne spremam, jer sve mislim da će bez mesa da bude samo vruća salata! Dok mi nije palo na pamet da ga bogato pospem dimljenom alevom paprikom, još malo začinim biberom i lovorom i dooobro ukrčkam. Kuvala sam ga četiri sata na šporetu na drva - kupus je pućkao i šaputao dok se krčkao, na kraju su se listovi skoro provideli. Prste smo lizali i Zoki i ja..
Uz ovo jelo smo jeli dimljeni kačkavalj i tanku klot proju (samo voda, belo projino brašno i malo praška za pecivo), grickali luk sečen na rebarca i sve zalivali crnim pivom. Nirvana!



Sastojci:
2 male glavice kiselog kupusa
2-3 glavice crnog luka
1-2 kašike dimljene aleve paprike (crvene začinske)
2-3 lista lovora
malo belog luka (može i u prahu)
po ukusu biber u zrnu
po želji suva ljuta papričica
ulje

Priprema:





















  • Kupus isprati pod mlazom vode i iseći na osmine. Zemljani ili tučani sud (liveno gvožđe/cast iron) podmazati uljem i posuti sa malo aleve paprike, pa poređati sečeni kupus u jednom sloju.
  • Odozgo posuti seckanim crnim lukom i poprašiti belim lukom i dimljenom alevom paprikom. Ubaciti listove lovora, zrna bibera i ljutu papričicu. Poređati još jedan red kupusa, posuti dimljenom paprikom, dodati još koji list lovora i zrna bibera.
  • Naslagani kupus dobro zaliti uljem, naliti vodom da ogrezne, pokriti plitkim tanjirićem da malo pritisne kupus, poklopiti poklopcem i staviti na vatru da provri. Kuvati kupus na laganoj vatri 3-4 sata dok sasvim ne omekne i ukrčka se. 
  • Skinuti sud sa vatre, skloniti tanjirić, sipati kupus u tanjire i navaliti!


U preostali kupus sam sutradan dodala krompir sečen na kocke i kuvala petnaestak minuta dok nije omekšao, jelo je jednako dobro tako! Inače, bez dimljene paprike jelo ne bi bilo ni upola ukusno nego što jeste, a može se nabaviti i kod nas, samo malo proguglajte..