понедељак, 14. мај 2018.

Beli komisbrot



Kolač od belanaca, koji se uglavnom pravi kada ima preostalih posle pripreme nekog drugog kolača ili testa. Kod mene to nije slučaj jer svuda koristim cela jaja, ali mi se u poslednje vreme nakupe belanca jer moja frajla Juca dobija živa žumanca radi lepše dlake, pa preostala belanca koja su "kolateralna šteta" završe u ovom komisbrotu.

Pravila ga je još moja baba, u to vreme su se u testo dodavali samo orasi i suvo grožđe i to upola manje nego što sad dodajem ja. Moja mama je ubacivala još i suve smokve i badem, a sad kada ima kojekakvog suvog voća (čak i egzotičnog poput marakuje, manga ili papaje), baš svako dolazi u obzir. Odlučila sam se za miks klasičnog i novog - pored oraha i suvog grožđa dodala sam još sušene brusnice, kandiranu koru pomorandže i malo badema. I baba i mama su kolač pravile bez masnoće (ulja ili putera), odličan je i tako, pa sam je i ja izostavila!



Inače su mere za ovaj kolač u šoljama, pa koliko je zapremina belanaca, toliko je ostalih sastojaka - obično ide po šolja belanaca, šećera i brašna, plus šolja sušenog voća pomešanog sa orasima. Ja ne volim da merim na šolje, nego sve preračunam u grame, a vi kako vam drago. Još da dodam da belanca mogu da budu i iz zamrzivača..


"Srpski kuvar" - recept za beli komisbrot

Sastojci:
180-190 gr belanaca (~5)
180 gr šećera
10 gr (kesica) vanil-šećera
110 gr brašna + 1 kašika za suvo voće
100 gr seckanih oraha (ili badema, lešnika)
100 gr sušenog voća 
(40 gr sušenih brusnica+30 gr kandirane korice pomorandže+30 gr suvog grožđa)

Priprema:
  • Umutiti belanca u sneg, dodati šećer u dva-tri navrata, pa još mutiti da se šećer skoro rastopi i masa bude bez kristala. 
  • Seckane orahe i suvo voće pomešati brašnom i vanil-šećerom, pa pažljivo umešati u sneg od belanaca lagano prevrćući lopaticom ili varjačom.
  • Masu uliti u uži duguljasti kalup obložen pek papirom (ili ga podmazati i posuti brašnom) i peći 40 minuta na 180°C. Na pola pečenja pokriti alu-folijom da ne gori.
  • Pečen komisbrot prohladiti desetak minuta i pažljivo izručiti iz kalupa na žicu da se hladi. Skroz ohlađen seči na režnjeve debljine prsta i poslužiti.



Ovo je savršen desert uz kafu ili čaj!