Странице

среда, 9. мај 2018.

Salata od kinoe, leblebija i sušenog paradajza



Volim leblebije i sušeni paradajz! Volim i kinou, pa mi se ova salata mnogo dopala, jer je nova i odlična kombinacija mojih omiljenih sastojaka! Hrskava je, aromatična i fantastična.. 

Spremala sam je prvi put prošlog leta, ponovila je još par puta, a onomad sam pronašla sličice na kompu i rešila da recept podelim sa vama. Fina je u bilo koje doba dana, odlična i da se ponese od kuće u kutijici na posao kao ukusna i zasitna užina. Prigodna je za one koji poste, kao i za vegane i vegearijance.

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 20. jula 2017 godine
Sastojci:
1 konzerva leblebija (400 ml) 
2 grančice ruzmarina 
2 čena belog luka 
2 kašike maslinovog ulja
150 gr kinoe (quinoa) 
100 gr badema
100 gr sušenog paradajza u ulju 
1 manja glavica ljubičastog luka
po ukusu soli, bibera
malo limunovog soka

Priprema 
  • Leblebije istresti iz konzerve, isprprati pod mlazom vode i ostaviti da se ocede. Oprati ruzmarin i osušiti ga, iskidati listove sa grančica i iseckati ih sitno. Beli luk oguliti i sitno iseckati i sve zajedno pomešati. Dodati ulje, oa sve istresti na pleh od rerne, rasprediti lepo i peći 15 minuta na 175°C. 
  • Dok se leblebije peku kuvati kinou nekih 10-15 minuta u slanoj vodi da omekša. Krupno iseckati i propreći bademe u suvom tiganju (bez masnoće). Sušeni paradajz iseckati na komadiće (najlakše je kuhinjskim makazama). Iseckati sitno i ljubičasti luk. 
  • Pečene leblebije izvaditi iz rerne, pomešati sve sastojke i začiniti sa solju, biberom i limunovim sokom. 


Poslužiti salatu kao prilog, ili kao samostalni obrok. U sezoni mladog luka umesto ljubičastog naseckajte u salatu 4 struka mladog luka.